Salutare!

Inca o voce va vorbeste din "eterul" Internetului, probabil inca un blog in multitudinea deja existenta se va zice. Diferenta sper ca o va face calitatea materialelor publicate, dar si interesul cititorilor.
Din capul locului trebuie sa mentionez ca NU este un jurnal intim, in care sa judec lumea si sa descopar apa calda si mersul pe jos, irosind gazduirea gratuita de pe servere cu balivernele mele cotidiene.
Acest blog se doreste a fi un site de nisa, destinat celor pasionati de arhitectura si urbanismul de pe teritoriul Romaniei, dar si un site de popularizare a identitatii noastre culturale prin arta arhitecturii. Deci de constientizare a publicului ca o casa nu este doar o simpla "unitate locativa", asa cum ii placea lui Le Corbusier sa spuna.
Autorul, cu voia voastra, spera sa va incante cu articolele sale si nu doreste sa simta "raceala" Internetului, deci sunteti liberi sa comentati in orice fel doriti. In fapt nici autorul nu este un specialist in domeniu, ci doar un inflacarat amator pasionat de arta ce se ascunde in spatele formulelor matematice ale arhitecturii, deci sunteti liberi sa ma contraziceti sau sa imi sugerati completari la materialele publicate.
Absolvent al Colegiului National de Arhitectura, al Facultatii de Istorie-Relatii Internationale si poate viitor absolvent al Facultatii de Arhitectura, sper sa va deschid ochii catre patrimoniul romanesc al arhitecturii vernaculare si culte de pe teritorul tarii noastre, cat si sa va arat cum aprecierea culturii din spatiul romanesc este un pas inainte catre construirea unei societati responsabile ce nu-si pierde trecutul in valtoarea unui viitor nesigur. Cred cu tarie ca in cadrul orelor de dirigentie din scoala generala/liceu ar trebui sa se discute, pe langa temele sociale, si despre fondul construit din Romania si responsabilizarea tinerilor ca nu tot ce este vechi este si nefolositor si urat. Asa cum ne sunt promovate (prea putin, intr-adevar) sentimentele de patriotism si responsabilitate civica, tot astfel ar trebui incurajate si sentimentele de apreciere la adresa acestei arte. In fond, arhitectura este o arta care reflecta foarte fidel traumele si bucuriile unei epoci, cultura din anii respectivi, cat si aspiratiile oamenilor.
Memoria locului tinde spre a deveni o himera in randul romanilor, iar la fel precum o biserica demolata nu mai este viabila prin reconstruire, caci i s-a risipit sacralitatea locului unde era asezat altarul, tot asemenea la nimic nu ar mai folosi ca peste decenii sa reconstruim cladiri despre care oamenii nu ar sti nimic, la vederea carora nimic viu nu ar vibra in constiinta lor, pe care i-ar lasa indiferenti... Suntem datori sa pastram vie "memoria locului" si sa vedem mai mult decat niste ziduri atunci cand pasim grabiti pe drumurile noastre zilnice.

Acest site se va axa pe doua mari directii:
1. Arhitectura
     - definita acestei arte, istoria sa, evolutia locala si ancore catre viitor
     - stiluri arhitecturale si exemple (sper ca zilnice)
     - mari arhitecti ce si-au desfasurat activitatea in tara noastra
     - arhitectura si puterea
2. Urbanism
     - definitia conceptului, istoria sa pe meridianele lumii, evolutie locala si priviri catre viitor
     - lucrari si proiecte de urbanism, privire retrospectiva
     - analize ale cauzelor si efectelor sociale asociate cu urbanismul

Totusi, aceste doua mari directii se pot impana cu idei noi, in functie de situatie.

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -