Posted by : MARIVS IMPERATOR 17 Aug 2011




Atestat documentar inca din anul 1433, Adjudul actual este departe de inflorirea traita in vremurile in care reprezenta unul dintre cele mai importante targuri din Moldova. A cunoscut o perioada accentuata de crestere economica incepand cu Vechiul Regat si pana in 1990, cand a inceput declinul. Ridicat la rangul de oras in 1948, a primit investitii masive din partea autoritatilor comuniste, construindu-se aici, in etape, cartiere de locuit, combinate, depou CFR si utilitati publice.
Printre putinele cladiri vechi ce au supravietuit in Adjud regasim si vechiul sediu al primariei, care a fost folosit pana spre jumatatea anilor 1980. De atunci, in aceasta cladire, s-au mutat diverse institutii, dar pentru o vreme a fost folosita si de PSD ca sediu local.

Sfatul Popular (Primaria) Adjud in anii 1960

Eveniment fericit pentru Adjud, la sfarsitul anilor 1890 o mana de locuitori ai orasului au construit aceasta cladire si au donat-o autoritatilor locale, sa serveasca drept sediu administrativ demn de noua infatisare a localitatii. Stilul constructiei este unul eclectic, neo-clasic, o interpretare romaneasca a stilurilor istoriciste la moda in Franta acelor decade. Elementul de spectaculozitate este adus de corpul central dotat cu fronton si intrare in 3 usi cu arcade si pilastrii terminati cu capiteluri compozite. Frontonul se inalta cu un turn dotat cu mansarda.

Vechea primarie la jumatatea anilor 2000

In Iunie 2011 aceasta cladire a fost inclusa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului impreuna cu Primaria Adjud intr-un program de consolidare si renovare. Termenul preconizat pentru finalizarea lucarilor este de doar 6 luni, pana in Ianuarie 2012.




{ 5 comments... read them below or Comment }

  1. Am banuiala ca avea un frumos ceas. Oare o sa i-l puna la loc? Si oare o sa faca niste sisteme de panotaj ca la americani, in fata cladirii, astfel incat sa nu mai puna tot felul de casete si tablite, afise pe fatada? Ca tare arata ca o sorcova in prima poza contemporana!

    ReplyDelete
  2. @Adrian

    Posibil sa fi avut ceas, caci majoritatea cladirilor administrative din acea perioada erau dotate "din fabrica" cu ceas. Sper sa gasesc si o fotografie interbelica si sa ne edificam asupra acestui aspect. Da, si eu imi doresc sa puna in practica un sistem de panotaj, insa pana atunci ma mira termenul de doar 6 luni in care se vor face atat lucrarile de consolidare seismica, cat si cele de renovare. Sper sa respecte cat mai mult posibil prima sa infatisare, ci nu sa o "impodobeasca" cu termopane albe!

    ReplyDelete
  3. Poate trimite cineva poze si cu muncitorii firmei care se ocupa de lucrare, cum fura materiale la greu...

    ReplyDelete
  4. Uitati aici foto facute azi


    www.primariaadjud.blogspot.com

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -