Posted by : MARIVS IMPERATOR 15 Feb 2012


Orasul Focsani a fost vaduvit in perioada regimului comunist de multe dintre cladirile sale emblematice, dar unele dintre ele au supravietuit, inclusiv cutremurelor si lacomiei imobiliare de dupa 1990. Una dintre aceste case este Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu", cladire ce se inscrie printre cele mai vechi din oras.
Camera de Comert si Industrie Focsani, la scurta vreme dupa inaugurare
 Povestea acesteia incepe pe la jumatatea secolului al XIX-lea, cand un anume Gheorghe Sarbu construieste pe acest loc un mic restaurant. In prima sa forma, casa Sarbu a fost ridicata undeva prin anii 1850, urmand ca apoi afacerea infloritoare sa-i permita modificarea infatisarii cladirii prin reconstruirea fatadei si a adaugarii unui portic si fronton conform cu moda vremurilor.
Camera de Comert si Industrie Focsani - 1934
 In anul 1898, presedintele Camerei de Comert si Industrie Focsani, un armean pe nume Iacob Missir, in cautarea unui sediu adecvat instutitiei pe care o conducea, se intelege cu Sarbu sa cumpere de la acesta restaurantul. Dupa cateva luni de modificari interioare, acesta avea sa devina sediul institutiei pana in anul 1949.

Biblioteca - Martie 2011

Odata cu trecerea economiei Romaniei la una de tip comunist, in anul 1949 Camera de Comert este desfiintata, iar cladirea primeste diverse intrebuintari (sediul raional al PMR, intr-o perioada), urmand ca intre 1972 si 1990 aici sa activeze Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu". 
La inceputul anilor 2000 cladirea a fost retrocedata Camerei de Comert, Biblioteca inchiriind in continuare aceasta cladire. In fapt Camera de Comert din Focsani isi desfasoara activitatea intr-o casa care a apartinut pana in anul 1964 dr. Ignat Pascu, presedintele asociatiei medicilor veterinari din judet.


In prezent cladirea este intr-o stare precara, necesitand o consolidare si o renovare. De asemenea a fost simplificata in timp, in urma reparatiilor de mantuiala dupa cutremurul din 1977. Frontonul aproape ca a disparut, iar ochiul traforat al luminatorului din mijlocul acestuia a fost zidit. Capitelurile celor patru pilastri de la intrare si-au pierdut si ele decoratiile, iar fatada este parazitata de aparate de aer conditionat.




{ 3 comments... read them below or Comment }

  1. Prima fotografie este de la Arhivele Nationale Vrancea. Eu am scos-o din dosar si am scanat-o. Conform legii aveti obligatia sa scrieti ca apartune Arhivelor. Celelate doua, de fapt toate cele 3 vechi, tare am impresia ca sunt "imprumutate" de pe www.focsaniulvechi.ro . Daca este asa ar fi trebuit sa le lasati macar watermarkul, daca nu sa amintiti de site.
    In rest imi place site-ul, e interesant si ma bucur ca scrieti si despre arhitectura Focsaniului.
    Toate cele bune . Focman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi cer scuze ca va raspund asa de tarziu, dar abia acum am mai intrat pe site. Va asigur ca plagiatul nu imi face placere si nu procedez astfel. Cunosc site-ul dvs si-l apreciez foarte mult, insa nu am luat pozele de acolo, altfel as fi pomenit. Am mai multe articole pe site in care precizez sursa pozelor, deci nu imi e rusine sa recunosc atunci cand sunt luate de pe undeva.
      Nu mai stiu exact pe unde le-am gasit pe internet ori din alte surse (cunosc destul de multa lume de pe la multe muzee din tara si, de asemenea, acum vreo 2 ani am cautat tot felul de poze chiar prin arhive foto online rusesi si germane din WW1), dar imi aduc aminte ca a 3-a poza din acest articol este de pe Okazii, caci la dvs pe site cred ca are undeva pe langa poarta gardului din fata cladirii pus acel logo al site-ului. La fel, la cea de a 2-a poza din articolul meu, nu mai stiu unde am gasit-o, insa parca la dvs era pus un watermark chiar in dreptul umarului celui de al doilea personaj din stanga din poza. Atunci cand gasesc o poza pe Okazii sau pe vreun site de prin nu stiu ce tara figurand ca si carte postala, nu dau link, caci nu mi se pare ca cel care a pus poza acolo s-a chinuit macar sa puna o descriere, iar pe Okazii mai incearca sa faca si un ban nemuncit din treaba asta, dar situatia se schimba atunci cand este un blog sau site care arata ca este ceva truda in spatele unui articol. Nu stiu daca este legal altfel, insa eu asa am procedat.
      Nu stiu cum se poate scoate un watermark si nici nu ma intereseaza, caci nu fac bani din acest blog si nici nu incerc sa imi arog merite ce nu imi apartin, scriind public pe site ca nu-s un specialist in domeniu si ca nu detin toate datele despre casele vechi. Eu incerc doar sa fac cunoscut ceea ce mai aflu ocazional.
      Cat despre prima poza, da, apartine Arhivelor Nationale Vrancea, insa nu stiam ca trebuie sa mentionez acest lucru. Daca doriti, pot prelua poza dvs si mentiona cu link clickabil. Scriu aceste randuri tocmai pentru ca a arata ca nu am nimic de ascuns si nu sunt si nici nu incerc sa fiu un profitor.

      MARIVS IMPERATOR

      Delete
    2. E in regula, multumesc pentru raspuns si bafta in continuare, cu tot ceea ce faceti. Focman

      Delete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -