Posted by : MARIVS IMPERATOR 7 Mar 2012


La data de 16 Octombrie 1941 se implinea cu mari sacrificii umane si materiale cucerirea orasului Odesa de catre Armata a 4-a, dupa un asediu ce incepuse la 3 August acelasi an.
In ziua de 16 Octombrie 1942 se inaugura la Bucuresti, pe locul unde se afla acum Teatrul National, o cladire de inspiratie fascista, din materiale usoare, menita sa celebreze un an de la cucerirea Transnistriei. Pe locul acesta, in perioada anilor 1920 a mai existat un asemenea pavilion, dar destinat Razboiului de Independenta. Evenimentul din 16 Octombrie a fost celebrat simultan in Bucuresti (Pavilionul Expozitiei Transnistriei, cat si printr-o ceremonie religioasa in Odesa, condusa de Mitropolitul Puiu Visarion).
Interesant este termenul de "cucerire", ci nu de "eliberare". Prin aceasta Romania dorea sa arate ca teritoriul Transnistriei Mari era doar vremelnic administrat de aceasta, nedorind sa-l pastreze la sfarsitul razboiului. Cel care insista ca acest teritoriu sa intre in componenta statului roman era furherul german, Adolf Hitler. El se folosea de acesta bucata de pamant pe post de momeala pentrul Ion Antonescu, dar si pentru a compensa pierdera NV Transilvaniei in favoarea Ungariei, pentru care militase. Antonescu voia sa foloseasca Transnistria drept moneda de schimb la finalul luptelor si sa recapete astfel partea lipsa din tara. Din pacate pentru el si pentru noi, nu a convenit in scris asupra acestui lucru cu Hitler!
Am descoperit intamplator prin arhive aceste fotografii si doresc sa fie o completare la cele scrise de Armyuser
Mi se pare interesanta aceasta din ultima poza, caci domnul din prim-plan pare a tine in mana o cascheta militara germana (introdusa prima data in 1916 pe frontul de vest si un an mai tarziu pe cel din est, numita Stahlhelm, a fost folosita in diferite variante de armata germana pana in 1945).
Intrarea trupelor sovietice in Bucuresti - 1944 (pe fundal vedem cladirea Expozitiei, avariata)
 Posta Romana a tiparit doua emisiuni de timbre dedicate Transnistriei. Primul a fost numit "Duca Voda" si-l infatisa pe voievod calare, cu sabia in mana, iar in partea de jos era textul "Duca Voda, domn al Moldovei si hatman al Ucrainei". Pe Duca Voda il vedem si-n panoul din stanga al fatadei cladirii Expozitiei. O alta versiune, netiparita, a fost cu domnul moldovean tinand in maini miniatura unei biserici. Avea valoarea de 300 de Lei si era destinat Crucii Rosii.
Cel de al doilea timbru emis a fost numit "Miron Costin", acesta fiind la vanzare in serie limitata intre 1 Octombrie 1942 si 30 Noiembrie 1942, purtand chipul carturarului moldovean si avand textul "Transnistria, un an de la cucerire". Aceste timbre au fost vandute numai cadrul Expozitiei si in oficiile postale infintate in Transnistria inca din vara anului 1941, concomitent cu inaintarea trupelor romane. Cenzura facea ca aceste timbre sa fie refuzate atunci cand plicurile respective nu erau trimise din Romania in Transnistria si viceversa sau cand nu erau expediate din Romania in tarile membre ale Axei si viceversa.

{ 7 comments... read them below or Comment }

  1. Foarte interesante fotografiile si, mai ales, timbrul. In acelasi an se facea amenajarea unei sectiuni speciale la Hala Matache, sectiune destinata Transnistriei. Am trimis pe mail documentele.

    ReplyDelete
  2. Bunicul meu a fost printre trupele care au intrat in Odessa. El zicea ca ar fi fost primul, calare pe motocicleta pe care o avea in dotare. Eu cred ca doar se lauda.

    ReplyDelete
  3. Despre Hala Traian nu stiam. Multumesc pentru documente. Sunt foarte interesante! Inseamna ca bunicul dvs facea parte din Detasamentul 1 Asalt (constituit in acest scop la 27 Septembrie 1941 din ramasitele Diviziei 1 Blindate, Batalionul 1 Infanterie si dintr-o unitate germana, Batalionul 50 Infanterie). Daca avea o motocicleta, inseamna ca era membru al Regimentului 51 Infanterie motorizata. Daca ma insel, va rog sa imi spuneti.

    ReplyDelete
  4. Gogus Lehlianus8 March 2012 at 11:20

    Foarte interesant articolul, abia astept sa pui ceva si despre Bucovina de nord/Cernauti, pentru ca si acolo erau si inca mai sunt cladiri superbe.

    ReplyDelete
  5. Foarte interesante informatiile intr-adevar. Ati amintit un pavilion al independentei care se afla pe acelasi amplasament in anii 1920. Aveti cumva informatii suplimentare legate de el, cand a fost facut? eventual imagini? Stiam ca acolo ar fi trebuit sa se ridice sediul primariei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intr-adevar, a existat un proiect pentru Primaria Mare, ramas nefinalizat. Cat despre pavilionul respectiv, pot doar sa va spun ca exista doar cateva mentiuni in documente, dar si acestea foarte laconice. Pare sa fi fost construit la inceputul anilor 1920 (poate chiar in 1922, odata cu inforonarea formala a regelui Ferdinand drept rege al Romaniei Mari). In 1932, un raport sanitar vorbeste despre buticurile care se afla pe locul fostului pavilion, deci se pare ca si-a incetat activitatea in acel an sau mai devreme. A fost construit din materiale usoare (avand, pare-se, un caracter vremelnic) si era de forma rotunda.
      In primii ani de dupa WW2, pe acest loc a functionat si un circ, ramanand apoi doar buticurile, desfiintate in anii 1965-1966 pentru construirea Teatrului National si a Hotelului Intercontinental.

      Delete
    2. Multumesc pentru raspuns.

      Delete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -