Posted by : MARIVS IMPERATOR 9 Apr 2012

Marea majoritatea a locuitorilor capitalei stiu de cladirea hotelului Intercontinental, insa sunt putini cei care cunosc ce a fost inainte pe acest amplasament. Nici eu, recunosc, nu-s foarte familiarizat cu acest detaliu.
In poza de mai sus vedem hotelul, asa cum arata el cand era cea mai inalta cladire din Bucuresti, in prima parte a anilor 1970. Imaginea sa nu difera cu nimic de cea actuala, deci conchid ca este o cladire usor de recunoscut.
Piata Bratianu in perioada interbelica
In poza de mai sus, datata 1939, vedem Bulevardul Bratianu si celebrul bloc in stil modernist al societatii Creditul Minier. Ceea ce ne atrage atentia este, insa, cladirea din coltul dreapta-jos, aflata grosso-modo in apropierea Intercontinentalului.
Aceasta fotografie, datata 1940, ne arata asa-numitul Maidan al Primariei (pentru ca aici a existata pana in 1911 un local al Primariei Capitalei, iar in perioada interbelica s-a dorit construirea pe acest teren al unei primarii moderne si impozante; proiect ramas nefinalizat). De aceasta data vedem mai clar ca sunt doua cladiri de-a lungul strazii Batistei. Prima este o cladire mai mica, simetrica, un un portic interesant la intrare, iar cea de-a doua pare mult mai impozanta. Ambele par a fi cladite inainte de 1900, intr-un stil eclectic specific perioadei imediat urmatoare Razboiului de Independenta de la 1877-1878. Totusi, comparand cele doua poze, cladirea din prim-plan nu seamana cu cea din poza precedenta. Posibil sa fi fost o casa care "gatuia" strada Batistei si-n locul careia vedem in constructie un nou bloc.
Stiu ca pe locul "Interului", inainte de 1945, a fost o zahana numita "La Zisu", insa nu-s sigur in care dintre cele doua case si-a avut avut existenta. Aici canta Gica Petrescu, iar printre vizitatorii frecventi se numara si celebrul Birlic. Exista zvonul ca tot aici se organizau, la sfarsitul anilor 1930, excursii la Maglavit, iar unii "oameni de bine" s-au "ajuns" de pe urma acelei isterii. In dreapta acestor case, unde este acum Teatrul National, a fost Expozitia Transnistriei.
Fotografia, datata 1955, ne arata iarasi cele doua case inca nedemolate
In 1965 cele doua cladiri inca stateau in picioare, iar pe locul Expozitiei exista un amalgam de chioscuri si tarabe.
 Poza de mai sus, ne arata in premiera (cel putin pentru mine) cum arata casa scunda pe care am vazut-o in poza numarul 4. Fotografia dateaza din anul 1966 si ne arata o casa eleganta, dar in curs de demolare. Anul urmator a inceput constructia celui mai modern si inalt hotel bucurestean al acelor vremuri, prilej de mare mandrie pentru autoritatile comuniste. Chiar daca unele voci afirma ca ansamblul initial format din Inter-TNB nu ritmeaza cu piata respectiva, personal afirm ca nu exista i idee unitara in acea zona (Coltea este prea departe, iar cladirile Universitatii sau ale Palatului Sutu fac parte din alte micro-zone), deci respectivul proiect mi se pare unul reusit in contextul epocii. Sa nu uitam ca inca nu incepusera marile campanii de demolari haotice.
Cei care stiu mai multe detalii despre aceasta cladire sunt rugati sa nu taca!

{ 7 comments... read them below or Comment }

  1. N-am mai vazut poza cu aceasta casa. Pe planul din 1895 apare ca aceasta casa era proprietatea unui Gh. Nicolescu.
    Sarbatori fericite! Eu sunt mai ateu de felul meu :)

    ReplyDelete
  2. @Adrian - Interesanta informatie! Multumesc! Acum, ca am un punct de pornire, am sa caut sa vad daca pot gasi mai multe informatii.
    Indiferent de (ne)convingerea religioasa, va multumesc pentru vizite si completarile utile! :)

    ReplyDelete
  3. Locul pe care sunt amplasate cladirile Intercontinental si Teatru National se numea Maidanul Primariei pentru ca, pina la construirea localului din fata Parcului Cismigiu, aici a functionat, dupa o perioada de peripluri psin alte case, Primaria orasului Bucuresti, in fosta casa Hagi-Moscu. Mai multe detalii aveti in cartea doamnei Victoria Dragu-Dimitriu, "Povesti ale domnilor din Bucuresti", si la domnul Emanuel Badescu, un descendent al acestei al familiei Hagi-Moscu (inrudita cu familia Soutzu, cea cu palatul din fata Spitalului Coltea, in care functioneaza Muzeul de Istorie a orasului Bucuresti.

    ReplyDelete
  4. Am postat ieri un comentariu pe care vad ca nu l-ai aprobat. De ce? Continea trimiteri exacte la infomatiile pe care le cauti, referitoare la zona aceasta si la casele care au fost construite cindva aici. Nu esti onest, vrei numai sa pari ceea ce esti, nimic in fond, totul in forma. Asta va strica pe voi, noii oameni ai noii societati, nu stiti nimic si nici nu vret sa stiti. Sunteti suficienti si atit. Pacat de voi, rebeli fara cauza, viata infringe in final.

    ReplyDelete
  5. @Silvia/Anonymous

    Va rog sa luati aminte ca eu aprob orice comentariu care nu contine limbaj injurios, indiferent daca sunt laudat sau certat. De asemenea, pentru a va risipi nelamurirea, tin sa mentionez ca inca de Vineri seara (27 Aprilie) am fost plecat in provincie si abia acum, Marti (1 Mai, ora 16:30), m-am inapoiat in capitala. Mie imi place ca atunci cand plec in provincie sa ma deconectez de tot ceea ce inseamna tehnologie moderna, deci nu ascult radioul, nu ma uit la TV, nu accesez internetul si nici nu prea raspund la telefon. Pacat de dvs, ca generalizati fara sa observati!

    PS. Multumesc pentru informatiile oferite. Stiam aceste detalii (va invit sa cititi cu atentie acest articol caci am mentionat denumirea locului, cat si faptul ca pana in 1911 aici a existat un local al Primariei + un link catre articolul despre Expozitia Transnistriei, aflata pe locul fostei case Hagi-Moscu si actualului TNB. De asemenea va invit sa cititi si alte articole de pe acest umil blog si veti vedea ca stiu ce a fost construit de-a lungul timpului in acea zona, avand atat poze, planuri, cat si informatii in premiera despre acea zona).
    Oricum, articolul meu nu vorbea despre Maidanul Primariei, de aceea nu am pomenit mai multe despre el, ci despre casele care-l margineau spre vest si ce au fost demolate spre a face loc Intecontinentalului, iar informatiile despre ele sunt rare, contradictorii, cu poze generale asupra fostei Piete Bratianu.

    PPS. Poza din finalul acestui articol este una in premiera, nu o veti mai gasi nicaieri pe internet, deci pot spune ca este o cercetare a mea, deci ca sa va parafrazez: nu stiam si am vrut sa stiu!

    ReplyDelete
  6. Cu bucurie am descoperit acest blog; informatii pretioase pentru cei interesati de oras, istorie si arhitectura...! imi aduc aminte ca prin vis vizita la o expozitie cu o balena "impaiata" intr-un cort...parca am fost si la circ tot in cort...pe acest maidan al primariei...amintiri vagi ....la acele timpuri copil in jur de 5-6 ani...1959-1960...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu bucurie va marturisesc ca imi aduce mai mare satisfactie un asemenea comentariu decat sa vad ca zilnic am 200-300 de cititori. Va multumesc pentru ca ati citit paginile acestui blog si ca informatiile de aici va sunt utile.

      Delete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -