Posted by : MARIVS IMPERATOR 28 Nov 2012

Dupa ce am incercat sa pun in contrast modul in care este promovat turismul in tara noastra fata in fata cu realitatea, revin acum cu o harta superba, realizata in anul 1938 la initiativa Oficiului National de Turism. Nu voi spune multe cuvinte, decat ca exemplarul pe care-l posed este o reeditare din anii 1990 a hartii originale, tiparit in conditii modeste, dar totusi nu stirbeste cu nimic frumusetea acesteia. Stilul in care a fost desenata aminteste de miniaturile in tenta naiva din perioada medievala, iar daca o sa priviti cu atentie o sa observati o amestecare intre realitate si imaginarul colectiv privind aspectul si traditiile tarii noastre. Minoritatile nationale sunt prezente si ele in aceasta harta, cu tot cu cladirile lor reprezentative, cu portul popular si ocupatiile specifice, dar nici umorul nu lipseste, precum in coltul in care ne este prezentat SV Olteniei, cu ciobanul Petrache Lupu impartasind intalnirea sa cu Mosul (Dumnezeu).


{ 7 comments... read them below or Comment }

  1. Superbă harta, dar trebuia să faci niște fotocopii mai bune. Chiar merită redistribuită.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este, dar din pacate nu am avut lumina necesara, iar blitul nu puteam sa-l folosesc, altfel as fi avut pete de lumina in poze. Oricum, daca se va dori, am sa o scanez.

      Delete
    2. Vad aceeasi problema la Marius in ce priveste dublul aspect al blogului - unul cu si altul fara acces la comentarii ...

      Delete
    3. @MARIVS IMPERATOR
      Salut. Mai este valabila intentia aceea cu scanarea hartii? Cu bine

      Delete
    4. Salut!
      Este, dar imi lipseste timpul sa o duc la un scaner de dimensiuni mari, ci nu unul A4 asa cum am eu.

      Delete
  2. La ceva targ de vechituri, la Sosea, vazusem intr-o vara o harta originala. A doua zi, cand m-am dus special s-o cumpar, era vanduta deja... :(

    ReplyDelete
  3. Ma surprinde ca Ada Kalek nu e mentionata explicit desi apare ca reprezentare. In rest multe bai si si multa natura, disparute azi. Cand ma gandesc la salba de lacuri din Lunca Dunarii reprezentata pe o harta din anii '50 ... Dar cum era vremea aia cretina - sa redam pamantul agriculturii. Si s-au dus, la fel cum s-a dus ecosistemul din Balta Ialomitei sau din Insula Mare a Brailei. Ultimii 60 de ani susnt o continua bataie de joc la adresa teritoriului national - fie ca vorbim de munti si padurile lor fie ca vorbim de resursele de apa sau de patrimoniu cultural.

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -