- Back to Home »
- Biserica , Bucuresti , Calea Calarasilor , Sfantul Stefan , stil brancovenesc »
- Biserica Sf. Stefan din Bucuresti
Posted by : MARIVS IMPERATOR
12 Jul 2011
Dupa o pauza ceva mai indelungata, vreau sa va vorbesc despre Biserica Sfantul Stefan din Bucuresti, care initial a purtat si hramul Inaltarea Domnului, aflata pe Calea Calarasilor numarul 83, intr-o zona veche a capitalei, unde se pot intalni intr-un amalgam destul de pitoresc case vechi de negustori, case in stiluri frantuzesti ale anilor 1870-1900, case in stil Neo-Romanesc, Art Deco si, mai nou, case fara niciun stil, caracteristice capitalismului original dezvoltat in Romania post 1990.
Pisania Bisericii Sfantul Stefan - Bucuresti |
Doamne, ce sfintesti pe cei ce ravnesc podoaba casei Tale si proslavesc dumnezeiasca Ta putere, primeste acest lacas, care intru slava numelui s-a inaltat si intru cinstea si praznuirea Sfintei Inaltari a Domnului si a Sfantului Stefan, de catre robul tau Stoica Clucer. Si s-a savarsit (aceasta lucrare) in zilele prea inaltatului nostru Domn, Ioan Alexandru Ghica Voievod, purtand carma prea sfintitului Grigorie, Mitropolit al Tarii Romanesti. Septembrie 25, pisar Radu logofat, Ioan pietrar, 1768.
Desi conform pisaniei inscrisa la intrarea in biserica ctitor este trecut clucerul Stoica, in anul 1768, cel ce a inceput lucrarile este domnitorul fanariot Stefan Racovita (conducand Valahia intre 7 Februarie 1764 - 29 August 1765). Clucerul Stoica este cel care a terminat de zidid acest lacas de cult, insa nu a mentionat nimic despre initiatorul acestei lucrari. Dat fiind aceasta scapare, nu putem decat sa creditam pe ambii cu rolul de ctitori, fara a face deosebire intre meritele fiecaruia.
Desi astazi este o biserica neinsemnata, de cartier, putin fotografiata de entuziastii istoriei Bucurestilor, ea este totusi importanta pentru ca este una dintre ultimile ctitorii in stil brancovenesc, dar si pentru ca azi se pastreaza intr-o forma foarte apropiata de cea originala. De la intemeiere si pana acum a trecut prin multe cutremure puternice (1838, 1940, 1977), incendii (1847 - cand au ars mai bine de 10 biserici din Bucuresti si multime de case particulare) sau renovari care mai mult au schimbat infatisarea decat sa faca bine.
Devastatorul cutremur din Ianuarie 1838 din Bucuresti, asa cum era redat in presa occidentala a acelor ani |
Planul bisericii este unul clasic, treflat, avand pridvorul deschis, iar coloanele acestuia sprijina arcade semicirculare. Acoperisul este invelit cu olane, iar peretii exteriori sunt decorati cu goluri oarbe si arcade in arc frant, de inspiratie orientala. Turla ese decorata cu geamuri inguste si inalte, pilastri si arce in deschideri succesive. Insa, cel mai important si lucru rar pentru Bucuresti, este singura biserica ce pastreaza la exterior medalioane in care sunt reprezentati filosofi antici, pe langa sfinti, prooroci sau apostoli. Biserica cu sibile din Calea Mosilor, neprofesionist renovata in 1970, si-a pierdut aceste medalioane, dar in cazul Bisericii Sf. Stefan acestea au fost restaurate de catre pictorul Popescu Mollda la inceputul anilor 1920 in tempera.
Biserica Sfantul Stefan la sfarsitul anilor 1890 |
Primele informatii despre modificarile aduse bisericii le avem din anul 1868, cand acoperisul a fost modificat si invelit cu tabla (lucrul la moda in acea perioada, dat fiind ca nu cu mult inaintea inceputul domniei lui Cuza, casa boierului Golescu, ce acea sa devina Palat Domnesc si apoi sa fie inglobata in Palatul Regal, era singura cu acoperis de tabla si era lucru de mare fala), s-a adaugat o turla din lemn deasupra naosului, inchizandu-se privdorul si adaugandu-i-se acestuia si o marchiza.
Anii 1920 aduc cu sine o activitate mult mai intensa a Comisiei Monumentelor Istorice, iar aceasta biserica s-a numarat printre cele inscrise la reparatii capitale. Istoricul Nicolae Iorga a fost unul dintre cei care s-au ocupat de documentarea necesara redarii infatisarii originale, demolandu-se turla din lemn, deschizandu-se pridvorul, invelindu-se cu olane si spalandu-se pictura. In 1927 s-au inlocuit cele doua coloane din lemn din interior cu unele din piatra, pentru o rezistenta sporita si s-a modificat turla ramasa in forma existenta si astazi.
Biserica Sfantul Stefan in anii 1930, dupa renovare |
Anii 1930 aduc cu sine si o crestere in importanta a acestei biserici, dat fiind ca zona Calea Calarasilor se dezolta foarte mult, fiind aproape de Hala Traian, important centru comercial al acelor vremuri. In 1936 se construieste casa parohiala din imediata apropiere si se fac reparatii minore, stricaciunile fiind din cauza infiltratiilor de apa.
Casa parohiala din curtea Bisericii Sfantul Stefan |
Cutremurul din Martie 1977 a afectat puternic lacasul de cult, acesta pierzandu-si turla. La inceputul anilor 1980 turla, cat si pictura interioara au fost refacute identic, insa unele deficiente ale fundatiei au ramas nerezolvate si pana azi, deoarece in 1985 s-au sistat lucrarile de consolidare. Planurile autoritatilor comuniste nu mai prevedeau investii in renovari si consolidari de biserici, ci dimpotriva, in demolarea multora dintre ele.
Biserica Sfantul Stefan la sfarsitul anilor 1990 |
In prezent se gaseste intr-o stare mai buna si intr-un proces de renovare. Acoperisul a fost reparat, la fel si varuiala exterioara, ramanand acum doar problema picturii din pridvor si a consolidarii imobilului. Continuator al muncii preotului paroh Ion Bojogescu, preotul paroh Alexandru Stan incearca sa stranga fondurile necesare pentru finalizarea lucrarilor.
Biserica Sfantul Stefan in toamna anului 2010 |
Turla refacuta - 2011 |
Goluri oarbe cu arc frant oriental, brau de piatra, medalioane si decoratii pictate - 2011 |
Pridvorul (la interior nu este inca restaurata pictura) - 2011 |
Detaliu al picturii din pridvor, care se afla intr-o stare deplorabila - 2011 |
Foarte interesant! Nu am stiut ca a mai avut candva o turla, din lemn.
ReplyDeleteReferitor la pictura din pridvor - nu conteaza, vreau termopane! sa inchida pridvorul cu termopane! Ca la biserica Doamnei!
@Raiden
ReplyDelete:)) Termopane, rad in soare argintii, termopane!
Poate Preafericitul se va milostivi de aceasta biserica si va rupe niste mii de de Euro din alea 400-450-500 de milioane de Euro de la Catedrala Manutirii Neamului (Prost) pentru a se reface pictura.
Ce s-o refaca? Tencuit cu alb peste si gata!
ReplyDelete@Iacob Constantin
ReplyDeleteBuna ziua!
Multumesc pentru oferta facuta, dar ma vad nevoit sa va refuz. Nu practic aceasta modalitate de promovare.
@Marius: Bravo!
ReplyDeleteIn ce priveste bisericuta Sf. Stefan, sper sa-s conserve anturajul cat mai mult adca acea largire a Caii Calarasilor ce se intentiona inca din anii interbelici si care se preseaza a se face in timurile noastre sa nu se produca. Raposatul Stefan Damian, directorul directiei pentru cultura, pusese pe hartiile oficiale ale directiei o bentita sepia cu extrasul din planul Borroczyn a acestei zone, ce cuprindea si reperul bisericii ce da si numele strazii pe care se afla sediul directiei. Ba chiar si pe cartea de vizita avea acest imprimat.
@Adrian
ReplyDeleteMultumesc pentru apreciere! :)
Sper ca nu mai pierdem inca un colt din vechii Bucuresti.