Posted by : MARIVS IMPERATOR 19 Apr 2012

Revin, foarte pe scurt, la orasul Focsani, mai exact la monumentul de for public reprezentant bustul din granit al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mi-a atras atentia zvonul ca de curand acesta a fost vandalizat, statuia fiind darmata de pe soclu. Situatia nu este una noua, existand precedent anul trecut, dar si-n 2007 cand Cuza a fost practic decapitat si acoperit cu grafiti.
Bustul lui Cuza- Februarie 2011
Bustul de fata fost realizat de catre sculptorul Octav Iliescu si a fost amplasat pe un soclu placat cu piatra, langa Colegiul National Al. Ioan Cuza. Inaugurarea oficiala s-a petrecut in anul 1972, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la infiintarea acestui liceu.
Se pare ca exista o afinitate pentru sculpturile lui Octav Iliescu, caci in vara anului trecut a fost sfarmat capul statuii lui Nicolae Balcescu, tot din Focsani. Sculptura data din anul 1961, fiind o emblema a parcului local.

{ 3 comments... read them below or Comment }

  1. Pitecantropi sunt peste tot in tara asta. Bine ca nu e vorba despre un bust de undeva din Transilvania ca unii ar fi zis ca e din cauza extremismului maghiar ... Cat de retardate trebuie sa fie specimenele care ar fi facut un astfel de gest !?? Altfel e destul de urata arcatura aia de fundal dar ramane intre noi asta.

    ReplyDelete
  2. @Adrian
    Indiferent de calitatea artistica a unei sculpturi, asa ceva nu se face! Cel mai probabil sunt oameni fara pic de respect pentru istoria acestui popor si care nu au grija decat de lucrurile ce le apartin direct.

    ReplyDelete
  3. "oameni fara pic de respect" este prea elegant spus. In primul rand nu sunt oameni ci animale si in al doilea rand nu fac parte dintre animalele alea ce beneficiaza de inteligenta ci de un creier de tipul minimal precum - se pare - cel al rechinului care este conceput sa reactioneze strict la stimuli.

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -