Posted by : MARIVS IMPERATOR 6 Feb 2012


Ajungem azi la episodul cu numarul 4 al serialului despre Busteni (Calator prin Busteni, Calator prin Busteni - Hotel & Casino Palace si Calator prin Busteni - Primaria din Busteni). Vom vorbi despre vechea scoala din localitate, cat si despre felul in care a ajuns astazi sa fie Centrul Cultural "Aurel Stroe".
Asa cum am aratat in ultimul articol din serial, prima mentiune a unei scoli in aceasta localitate o avem din anul 1870, mentionandu-se ca ocupa primul local al Primariei. Cladirea respectiva a fost construita in anul 1865 si apartinea unui anume Gheorghe (Ghita) Constantinescu.

Primul sediu al scolii din Busteni, ulterior devenit localul Primariei

La inceputul anilor 1880, avand sprijinul Regelui Carol I, Ion Kalinderu se ingrijeste de construirea unei scoli moderne, pe masura infloririi localitatii. Astfel, la 1887 (alte insemnari de epoca mentioneaza chiar anii 1889 si 1890) se deschide Scoala Domneasca din Busteni.

Scoala din Busteni, carte postala - aproximativ 1900

In anul 1899, dandu-se gir initiativei directorului scolii, A.M. Mihailescu si a doctorului Contantin Popescu, ia nastere Societatea Culturala "Gheorghe Lazar", in cinstea fondatorului invatamantului din Tara Romaneasca. Initial aceasta societate a functionat in cladirea scolii, iar din anul 1903 s-a transformat in Banca Societatea Cooperativa de Credit, Economie, Cultura si Filantropie, incercandu-se amestecarea profiturilor financiarea cu mecenatul cultural.

Scoala Domneasca din Busteni, 1905

Intamplator sau nu, in anul 1938, odata cu instaurarea regimului carlist, este infiintat Caminul Cultural din Busteni, insitutie care urma sa centralizeze si coordoneze intreaga activitate culturala de masa din localitate. Urmand cursul istoriei, odata cu schimbarea de regim survenita in anul 1946, Caminul este desfiintat si ia nastere Casa de Cultura din Busteni, institutie subordonata Ministerului Invatamantului, prin care se urmarea indoctrinarea in spirit sovietic in special a tinerilor.

Scoala din Busteni, perioada anilor 1940

In aceasta epoca de intense prefaceri sociale si culturale, s-a construit o scoala nou, urmand ca in vechiul sediu sa ramana in continuare doar Biblioteca Oraseneasca si Casa de Cultura.

Centrul Cultural "Aurel Stroe" din Busteni - August 2011

In anul 1986 un puternic incendiu mistuie aproape in intregime batrana cladire, astfel ca pentru o perioada locul ramane dezolant. Autoritatile vremii au inceput un concurs de arhitectura pentru o noua cladire, in spritul epocii, dar evenimentele din Decembrie 1989 au pus capat acestui proiect. Dupa 1990, pe locul vechii scoli, s-a decis reconstructia acestei case emblematice pentru Busteni, atat prin arhitectura sa, cat si prin incarcatura istorica. Proiectul finalizat in 1999 respecta destul de fidel planurile originale, dar i s-au adus si imbunatatiri conforme cu epoca contemporana.

Detaliu al fatadei - lemn traforat

{ 8 comments... read them below or Comment }

  1. interesant articol! bv
    nu prea imi place noua tema de blog :)

    spor!
    adi

    ReplyDelete
  2. @Adi
    Merci! Referitor la aspect - am incercat sa-l fac sa arate mai modern, aproape ca un site.

    ReplyDelete
  3. Nu s-a chemat si Centrul de Cultura Europeana sau ceva de genul?
    Cred ca era mai simpatic sa fi refacut forma originala iar extinderea sa fi marcat foarte clar momentul actual, sa fi fost mai neta distinctia intre vechi (fie el si reconstituit) si nou.
    Nici pe mine nu ma prea ispiteste formatul asta cu spice ...

    ReplyDelete
  4. @Adrian
    Nu neg, insa eu nu am auzit sa fi purtat acest nume. Este o idee interesanta, mai ales ca nici nu au respectat intru totul fidel vechea infatisare si nici nu au refacut cladirea de la zero, in spirit modern.
    Spice... Pai... Mi s-a parut o idee buna, dar vad ca multi o combat.

    ReplyDelete
  5. Ashteptam episodu nou dn serial k mea plakut ultimu, sooper si asta, bafta!

    Monika

    ReplyDelete
  6. Imi place tare mult serialul :)

    Deci Primăria a fost demolată în anii comunismului, nu? Era pe locul actualului parc sau a restaurantului de langa (cel retras mult de la strada si al carui nume - sa imi fie rusine - nu mi-l aduc aminte acum)

    ReplyDelete
  7. Merci pentru aprecieri! :)
    Da, primaria a fost demolata in 1966 si-n loc s-a construit Hotel-Restaurant Caraiman.

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -