Posted by : MARIVS IMPERATOR 1 Jun 2012

Acesta este un articol diferit fata de cele pe care le-am publicat pana acum. Nu este unul politic, desi are legatura cu lumea politica, ci un demers civic, mai exact un sprijin acordat lui Nicusor Dan in lupta sa pentru castigarea functiei de Primar General al Capitalei.
De ce un demers civic si nu o publicitate electorala? In primul rand pentru ca nu-s platit pentru randurile ce le scriu acum, o fac pro bono publico, iar in al doilea rand pentru ca demersul dl. Nicusor Dan este unul al emanatiei societatii civile din Bucuresti. Dansul este presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, infiintata in 2008 cu scopul de a apara capitala de agresiunile asa-numitilor dezvoltatori imobiliari si de complicitatea administratiilor locale si cea a Primariei Generale cu acestia la toate abuzurile, demolarile ilegale, a constructiilor ilegale, a proiectelor megalomanice si nefolositoare, dar mai ales a lipsei de respect pentru cetatean si a risipei extreme a banilor pe borduri, panselute, ceasuri suflate cu aur, etc, toate la un pret astronomic.
Doctor in matematica (castigator al olimpiadelor internationale de matematica din 1987 si 1988, absolvent al Ecole Normale Superieure din Paris), a renuntat la un salariu foarte bun in Franta pentru a se intoarce in Romania in anul 1998 si a fonda in anul 2000 Scoala Normala Superioara din Bucuresti, universitate de elita, in cadrul careia a fost director executiv pana in anul 2006.
A castigat 23 de procese impotriva primariilor din Bucuresti si a salvat 7 hectare din Parcul Tineretului de la distrugerea prin construirea unor imobile foarte inalte. De asemenea a impiedicat construirea unui bloc de 13 etaje in imediata apropiere a Gradinei Icoanei si a Scolii Centrale. Nicusor Dan si Asociatia Salvati Bucurestiul a reusit impiedicarea demolarii cladirilor din Sos. Kiseleff nr. 45, iar intervenind in ajutorul Primariei Capitalei, a castigat procesul impotriva unor privati care cereau acesteia 20 milioane de euro. Si-a adus un aport consistent la modificarea legii urbanismului, astfel incat sa nu mai poata fi ridicate imobile de 10 etaje in cartiere proiectate si construite doar pentru case, Asociatia condusa de Nicusor Dan izbutind prin aceasta sa castige teren in efortul de a proteja frumusetea unui oras gatuit de proiecte imobiliare incoerente si de un trafic auto sufocant.
Prin manifestatii si alte actiuni mediatice a reusit oprirea catorva zeci de proiecte nocive pentru oras: turnul din spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei, turnul de 10 etaje de langa Parcul Cismigiu, turnul de 17 etaje din strada Mantuleasa, turnul de 15 etaje din Calea Dorobanti, turnul de 100 metri inaltime din intersectia Razoare etc, reusitele lui Nicusor Dan si a oamenilor care-l sprijina fiind mult mai multe decat cele mentionate mai sus.
De ce il voi vota pe Nicusor Dan? Nu pentru ca este la moda, nu pentru ca este sustinut de nume mari precum Plesu, Pippidi, Cristi Puiu, Cristoiu sau zeci de alti intelectuali de marca, nu pentru ca ar fi un orator care-si farmeca ascultatorii printr-o carisma exceptionala sau pentru ca a promis marea cu sarea ori ca mi-a dat un pix cu numele sau. Nu! Il voi vota pentru ca este un om onest, care-si recunoaste limitele si incearca sa lupte cu ele, pentru ca propunerile sale se aduna coerent intr-o viziune pe termen lung, pentru ca se lupta de ani de zile pentru binele bucuresteanului si pentru dreptul acestuia de a trai intr-o mare capitala europeana, pentru ca este tanar, educat, inteligent. Pentru ca are aerul unui tip fragil, prea putin pervertit de lupta politica, dar care a dovedit foarte multe case mari de avocatura din capitala, pentru ca nu face parte din sistem, pentru ca astfel nu voi vota "raul cel mai mic", ci solutii viabile care vor fi implinite de un om capabil, independent adevarat, nu sustinut cu milioane de Euro de vreun partid sau altul.
Pentru ca m-am saturat de dispretul aratat zilnic de primarie, pentru a se opri jaful din banul public sau pentru ca eu cred ca este mai important sa curatam canalele si sa ingropam cablurile decat sa schimbam borduri la fiecare 2 ani. Pentru ca propunerile dansului sunt de bun simt si facut in consultare cu arhitecti, urbanisti si iubitori ai Bucurestiului, ci nu viseaza la eradicari ale problemelor in doi timpi si 3 miscari, pentru ca nu ne promite autostrazi suspendate si caini cu covrigi in coada, ci in mod realist spune ca toate se vor face in timp, in sprijinului refacerii acestui oras bolnav.
Ca unul dintre inimosii voluntari care ii facem campanie in Sectorul 4 al capitalei, il voi vota pentru ca nu ne-a convins sa ne alaturam lui cu galeti, pixuri sau bani, ci cu un vis la care plecam la drum impreuna, aratand o prietenie sincera, fiind toti impreuna un mare grup de prieteni, nu un partid. De asemenea il voi vota pentru ca este singurul candidat care scoate oameni pe strada la ore tarzii de seara, pe ploaie si frig, fara ca acestia sa fie adusi acolo cu autobuzul, platiti sau mintiti.
Bineinteles, dvs nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, ci sa cautati sa va informati asupra programului lui Nicusor Dan (click aici pentru a-l citi), cine este acest tanar candidat la functia de Primar General si ce a facut el pana acum. Pun ramasag cu dvs ca veti gasi cu aceasta ocazie raspunsul la intrebarea "Eu cu cine votez?".
Marti, 22 Mai, a avut loc la Green Hours o intalnire a lui Nicusor Dan cu anumiti bloggeri din Bucuresti, la care am fost invitat personal de catre acesta si la care a participat in prima etapa si presa. Voi incerca sa redau mai jos stenograma cu intrebarile puse lui Nicusor Dan si cu raspunsurile acestuia. "Blogger" este numele generic dat diversilor bloggeri ce au adresat intrebari, iar cu pseudonimul meu sunt indicate intrebarile ce-mi apartin.


Nicusor Dan - Probabil ca nu toata lumea ma cunoaste, deci am sa ma prezint foarte pe scurt. Sunt de profesie matematician. Am castigat niste olimpiade de profil acum vreo 25 de ani, cand eram in liceu. Olimpiade internationale de matematica. Am inceput studiul acestei discipline la Bucuresti si am terminat-o la Paris, cu un doctorat in 1998. Am decis atunci sa ma intorc in Romania, desi profesional ar fi fost mai simplu sa raman acolo si sa continui o activitate de cercetare. M-am intors la Institutul de Matematica al Academiei si in intervalul acesta, in afara de Asociatia Salvati Bucurestiul si pe care am deschis-o oficial in 2008, dar era in pregatiri din 2006, am mai facut... Intre 2000 si 2006 am infiintat, intr-un colectiv, bineinteles, Scoala Normala Superioara, o scoala de excelenta in stiinte exacte si care raspunde problemei ca cei mai buni tineri plecau atunci in strainatate imediat dupa terminarea liceului. Solutia a fost sa facem o institutie care sa dea si conditii materiale si conditii prefesionale, cei mai buni profesori, pentru acesti tineri, astfel incati ei sa raman in Romania pe durata studiilor universitare si chiar daca se duc la doctorat (si ii incurajam sa se duca la doctorat la cele mai bune universitati), acestia sa se intoarca in Romania. Aceasta activitate am facut-o din 2000 si pana in 2006, cu rezultate notabile, Scoala functionaza. A venit cel mai mare matematician francez si a tinut cursuri aici. A fost un audit de la cea mai buna universitate din Franta, care a scris guvernului Romaniei o scrisoare prin care recomanda finantarea acestei Scoli, ca fiind cea mai buna, dar acest lucru nu s-a intamplat.
La inceputul anilor 2000 am facut doua forumuri, in 2000 si 2002, primul organizat in colaborare cu presedintele Constantinescu, al doilea cu Academia Catavencu, in care au implicati cateva sute de tineri romani care studiau in strainatate, pentru a coagula o miscare gen Liga Studentilor Romani din Strainatate din ziua de azi.
Asociatia Salvati Bucurestiul am inceput-o vazand distrugerile de toate felurile la care este supusa capitala, incepand de la spatii verzi, cladiri de patrimoniu, dezvoltare urbana haotica si pana la prezenta numeroasa a cainilor maidanezi, a lipsei unui transport in comun centralizat. Cand ne-am lansat, in 2008, ne-am lansat cu un proiect numit "Bucuresti, un dezastru urbanistic", care este un document care se poate citi si azi, pentru ca sunt acolo si mecanismele si institutiile responsabile. Atunci, ca si acum, toata lumea se plangea de starea deplorabila a orasului nostru, iar acest document a fost prima chestiune sistematica, scrisa intr-un limbaj pe care oricine poate sa-l inteleaga, de ce anume orasul merge intr-o directie gresita. Imediat presa a inceput sa ne bage in seama, sa ne foloseasca ca un fel de referinta pentru tot ce nu intelegeau ei. Am anuntat inca din Martie 2008, cand am lansat acest raport, ca principala urgenta este modificarea Legii Urbanismului astfel incat investitorii imobiliari sa nu mai poata sa vina sa cearca oricate etaje si oricand. Dupa o lupta foarte dura in care ne-am implicat, aceasta idee a fost implementata, schimbandu-se legea, devenind cel mai mare succes al nostru din primavara lui 2009. Totusi, aveam legea, dar ea nu se respecta, asa ca am inceput o actiune de gherila cu autoritatile si mitinguri, iar apoi am inceput sa ne profesionalizam, sa mergem in instanta, si am castigat de atunci 23 de procese cu toate primariile din Bucuresti. Remarcabil este ca in toate aceste procese care vizau dezvoltari urbanistice nesimtite, ca sa le zic asa (Aqua Park in Parcul Tineretului, bloc de 13 etaje langa Scoala Centrala, bloc de 6 etaje in Armeneasca sau bloc de 7 etaje in Cotroceni), in toate aceste procese pe care noi le duceam impotriva primariei care a emis actul, primaria venea alaturi cu investitorul si investitorul venea cu o mare casa de avocatura, noi batandu-le cam pe toate.
Pasul de la a fi liderul unui ONG la a incerca sa devin primar general este, in opinia mea, un pas firesc, pentru ca tot ce poti sa faci de la nivelul unui ONG este sa corectezi niste derapaje ale autoritatilor, dar niciodata nu poti sa imprimi directia de dezvoltare. Pentru ca acestea sunt mijloacele, adica Primaria Generala cheltuieste intr-un an 1 miliard de Euro si un ONG are un buget de 10.000 de Euro cu care supravietuieste, face copii xerox, plateste colaborari si cam asta este tot. Deci aceasta este motivatia.
Programul nostru electoral, foarte pe scurt, are 3 directii principale: orasul are nevoie de directie principala de dezvoltare, pentru ca nu o are. Cel mai simplu principiu al economiei spune ca o orice investitie pe care o faci trebuie sa produca si mai multi bani si proiectul pe care il propun este "Dambovita, axa creativa a orasului", care sa stimuleze investitiile in IT si industrii creative (cam singura industrie valida care a ramas in Bucuresti). O a doua componenta a programului este de bun-simt si vizeaza viata de zi cu zi a oamenilor, de la refacerea pietelor agro-alimentare, ca sa mancam sanatos, la chestiuni care privesc apa de la robinet, transportul public (sa vina autobuzul cand scrie pe panou), ce faci cu copilul cand vine de la scoala (mici retele care sa ii ajute pe copii in gasirea unei vocatii), centre de cartier (ca sa nu mai trebuiasca sa mergi in centru sau la mall sa vezi un film). O a treia componenta, care pentru mine este foarte importanta, presupune functionarea institutiei Primariei si respectul legii, pentru ca este inadmisibil sa depui o cerere la Primarie si sa nu stii daca va dura o saptamana sau o luna sau mai mult pana vei avea un raspuns. Nu mai vorbim de respectul legii, de parcagii fara autorizatie, de cum te fura taximetristii cand esti turist si vii la Gara de Nord si toate lucrurile pe care, evident, le stim cu totii.
 
Blogger - Cum aveti de gand sau daca aveti de gand sa pastrati cu societatea civila acelasi dialog deschis ca pana acum, in cazul in care ajungeti sau nu primar general?
Nicusor Dan - Ar fi foarte greu sa ma schimb in rau intr-un intervat atat de scurt. Strict insitutional cred ca modelul de a avea o conferinta de presa saptamanala este cea mai buna varianta.
MARIVS IMPERATOR - Tinand cont de faptul ca marea majoritate a bucurestenilor nu-s nascuti sau crescuti aici, avand gandirea specifica a unui om care este doar in tranzit pe aici, desi poate locuiesc de 20 de ani aici, in consecinta nu iubesc acest oras si nu se arata interesati de istoria lui, cum puteti dvs ca primar sa inoculati o oarecare dragoste fata de oras, parafrazand unul dintre sloganele dvs - Votati un model de civilizatie?
Nicusor Dan - (se uita surpins, apoi rade incurcat) Sincer sa fiu nu am asemenea ambitii, adica... MARIVS IMPERATOR - Avand o populatie care constientizeaza punctele forte ale Bucurestiului si istoria sa, v-ar fi mai usor sa pastrati lucrurile bune pe care le-ati face...
Nicusor Dan - Da, da, da.
MARIVS IMPERATOR - Pentru ca astazi, de exemplu, daca s-ar introduce noul model de tramvai Bucur cu podea foarte joasa, care ar arata foarte SF si n-ar avea paza, intr-o saptamana ar ramane doar usile din el.
Nicusor Dan - Nu se poate, nu cred ca pot face ceva pocnind din degete. Dragostea si atasamentul fata de oras se castiga in mult timp. In schimb, respectul fata de institutie se poate castiga mult mai repede. Eu sunt un om care a fost in ultimii anii cu legea in mana si am sa continui asa, inclusiv cu amenzi pentru oamenii care arunca gunoaie pe strada. Cred ca este normal sa faci asa si cred ca este mult mai eficient cu  biciul decat cu zaharelul.
Blogger - As vrea sa stiu eu cu ce anume veniti in plus fata de ceilalti candidati la primarie? Adica stiu ca veniti doar cu proiectul "Dambovita, axa creativa", dar altceva in plus? De ce ar trebui sa va votam pe dvs?
Nicusor Dan - Acum, ca sa ne destindem un pic (rade usor amuzat), ceilalti candidati nu au nici macar program. Daca va uitati la Sorin Oprescu pe site nu o sa gasiti nimic legat de programul sau, iar daca va uitati la Silviu Prigoana pe site o sa vedeti niste linii insirate... Acuma vad ca mai copiaza unele lucruri de la mine. Sunt singurul care o viziune, sunt singurul care nu vine din sistem si asta mi se pare important, sunt singurul care a facut ceva in ultimii ani pentru Bucuresti. Deci nu am venit pus de un partid sa candidez si, ca sa fiu sincer, nu candidez dintr-o ambitie personala.
Blogger - Cum simtiti presiunea din partea celorlalti contra-candidati?
Nicusor Dan - Principala problema este ca am fost neglijat luni de zile de mass-media centrala si cu acest handicap am plecat la drum. Principala presiune este sa ma fac cunoscut, nu sa conving despre viabilitatea programului meu.
Blogger - Eu as vrea sa stiu cum puteti sa demarati programul prin care Bucurestiul sa devina un magnet pentru zona IT din aceasta parte a Europei?
Nicusor Dan - In primul rand am plansa cu mine, ceilalti nu au planse (rade si ne arata o plansa cu diferite grafice). La fel, este un lucru pe care-l repet, nu este neaparat proiectul meu. Este un proiect care a mai fost prezentat de-a lungul timpului de tot felul de oameni si nu am nici-o problema sa spun acest lucru. In esenta, avantajul sau atuurile pe care o primarie le are in competita globala de a atrage investitori sunt oamenii, terenurile si patrimoniul istoric, care iti da identitatea orasului. Un alt lucru este viata de zi cu zi a oamenilor, pentru ca posibilitatile de recreere sau scolile pentru copii profesionistilor veniti aici sunt lucruri importante. Bucurestiul si Romania are avantajul si norocul de a avea o scoala foarte buna de IT, pentru ca din anii 1960, de la Moisil, nimeni nu a mai facut vreun efort sa incurajeze aceasta directie. La fel, pe industrii creative nimeni nu s-a interesat in cadrul unui program unitar sa le dezvolte, dar asa s-a intamplat sa fim un popor creativ si sa castigam numeroase premii. Un necaz al Bucurestiului, precum demolarile din anii 1980, deci o destructurare a orasului, face ca acum sa avem niste terenuri centrale pe care firmele de IT si creativitate pot sa se dezvolte. Avem norocul ca putem dezvolta aceste industrii intr-o axa in lungul Dambovitei, cat si universitatile care vor sta pe langa ele.
Blogger - Spuneati ca zona Lacului Vacaresti ar putea deveni nucelul acestui centru IT. Credeti ca este o zona viabila pentru constructii? Pana acum nu prea s-a construit pana acum.
Nicusor Dan - Exista intr-adevar izvoare acolo, mlastini, dar impedimentul major il reprezinta un litigiu de proprietate intre fostii proprietari goniti de comunisti la finele anilor 1980 si actualele autoritati si unii investitori. Lacul apartine statului, care l-a dat in concesiune unei firme pe care nu o mai gaseste nimeni, iar procesul treneaza de foarte multi ani.
MARIVS IMPERATOR - Spuneati mai devreme ca sunteti de meserie matematician. Lucrul acesta ar presupune, cel putin teoretic, ca aveti o gandire foarte analitica. Ce ati putea face dvs, ca primar, sa modificati perceptia oamenilor ca spatiul public nu este in mall-uri, ci pe strada, sa valorificati potentialul arhitectural al Bucurestiului?
Nicusor Dan - Numai prin vazand si facand, sa spun asa. Succesul pe care il are zona Lipscani dovedeste ca oamenii prefera sa stea intr-un spatiu public deschis, decat sa stea intr-un mall. Trebuie sa marim tipul acesta de exemple de spatii publice, sa le facem atractive si accesibile.
Blogger - Aveti un plan de a scapa orasul de ambuteiajele din trafic?
Nicusor Dan - Ceea ce am sa spun nu este un lucru nou. Aceste lucruri se stiu in Occident inca din anii 1970, atunci cand orasele au inceput sa se dezvolte la scara omului, nu la cea a masinilor. In primul rand trebuie sa avem o sosea de centura, pe care din pacate nu o avem, avem abia in zona aceasta de nord 4 benzi (si ne arata o alta plansa). O sa avem 4 intrari mari in oras, dinspre Constanta, dinspre Brasov, dinspre Pitesti si dinspre Craiova, si la fiecare dintre intrari trebuie sa existe o mare parcare, astfel incat cine trece prin Bucuresti sa traverseze pe centura, iar pentru ceilalti care au treburi aici, sa isi lase masinile in aceste parcari si sa mearga mai departe cu transportul in comun (rumoare in sala).
Blogger - Am fi cam sceptici cu privire la chestia asta.
Blogger - Dar sunt destul de multi si cei care vin in Bucuresti si isi lasa masina la margine, tocmai pentru ca le e frica de traficul din capitala.
Nicusor Dan - Da, parintii mei procedau asa inca din anii '90.
Blogger - Pot fi obligati.
Nicusor Dan - Nu, nu, nu! Nu sunt pentru a obliga, dar se pot introduce taxe de acces in diferite zone. Ordinea fireasca a lucrurilor ar fi asa: in primul rand sa restabilim increderea in transportul in comun si pentru aceasta trebuie sa avem curajul sa dam banda unica autobuzelor si troloeibuzelor. Acesta ar fi un act de mare curaj! Adica in momentul in care s-a intamplat asa la Bogota, primarul a fost pus sub paza militara, daca ati vazut filmul Bogota Change. Unul cate unul, pe traseele principale, se poate face. Sigur, vor fi reactii adverse la inceput, dupa care oamenii vor intelege ca e mai usor sa te urci in mijlocul de transport in comun si sa lasi masina. Acesta este primul pas. Odata ce ai oferit oamenilor posibilitatea sa vina cu transportul in comun, care sa aiba un orar fixat si ca poti sa prevezi la cat pleci si la cat ajungi, atunci poti sa interzici si parcarea pe trotuare (iarasi, rumoare in sala). Da! Adica poti sa fii foarte ferm: nu mai parcheaza nimeni pe trotuare! E greu sa spui de pe acum cat va costa parcarea int-o anumita zona sau cum va fi impartita pe ore sau pe zile, caci se vor adopta solutii specifice fiecarei zone. Acesta ar fi pasul al doilea. Abia pasul al treilea, multa lume este sensibila, pistele de biciclete pe care, la fel, nu poti sa le prevezi acum cand orasul este plin de masini. Aceasta este ordinea logica in care eu vad ca trebuie sa se intample lucrurile.
MARIVS IMPERATOR -  Si cum anume ati face ca aceste piste de biciclete sa nu mai fie o simpla dara de vopsea pe trotuar?
Nicusor Dan - Ideal ar fi ca ele sa fie pe carosabil, nu pe trotuar, astfel incat sa poata circula pe trotuare mai late. Totusi, lucrurile trebuiesc facute zonal, in functie de specific, tinand cont de sugestiile urbanistilor de renume si, bineinteles, la un pret corect, nu unul astronomic pentru niste dare de vopsea pe trotuare, asa acum ati spus si dvs.
Blogger - Eventual comune cu banda de autobuze?
Nicusor Dan - Nu cred ca ar fi o solutie. Nu am vazut nicaieri in lume sa se procedeze asa si cred ca ar fi periculos pentru biciclisti sa mearga cu autobuzele pe aceeasi banda, dar cred ca ei pot sa aiba banda lor. Totusi, parerea mea, este ca nu e fezabil sa ne gandim la acest lucru in momentul de fata, la piste de biciclisti, pana nu rezolvam transportului in comun.
Blogger - Problema tansportului in comun nu este numai faptul ca nu vin la timp, ci si faptul ca multe tramvaie sunt extrem de uzate sau ca RATB nu are parc suficient de autobuze. Intrebarea mea este cat de mult dintre treburile astea le poate influenta primaria? Adica nu stiu exact care este statutul RATB-ului, dar imi imaginez ca nu este 100% in subordinea Primariei Generale.
Nicusor Dan - RATB-ul este dependent 100% de municipalitate. Este adevarat ca RATB-ul este teoretic in controlul Consiliului General si nu al Primarului General, insa aceasta este o structura care nu functioneaza. Sunt 55 de oameni care vin odata pe luna la o sedinta, dar primarul este cel care le propune toate lucrurile, iar ei sunt cei care spun "da" sau "nu".
Blogger - Dar primarul poate sa propuna sa se bage pe o linie inca doua autobuze pe care nu le are RATB-ul?
Nicusor Dan - Eu am discutat de multe ori cu conducerea RATB-ului, incepand cu 2009 cand am facut primul Mars al Pietonilor. Problema lor este ca stau in trafic, nu ca n-ar avea masini destule. Tocmai de aceea au si pierderea aceasta foarte mare, tocmai pentru ca stau in trafic.
Blogger - Din partea mea lucrurile nu se vad chiar asa. Eu nu sunt convins ca nu se urca pentru ca stau in trafic, ci din cauza conditiilor din masini: ca nu au loc, ca nu e aer, ca e aglomeratie, ca multi nu platesc bilet etc. Inteleg ca este mai complexa situatia, dar intrebarea mea este daca se poate controla tot ce se intampla in RATB?
Nicusor Dan - Da, dar repet: eu am gasit o maxima deschidere la nivelul deschiderii RATB, de la nivelul de ONG-ist de la care am discutat pana acum. Problema autobuzelor supra-aglomerat este o chestiune de a programa intervalul la care vin.
Blogger - Adica vreti sa spuneti ca nu se poate programa pentru ca este prea aglomerat?
Nicusor Dan - Da, da! Eu circul cu RATB-ul si am vazut de nenumarate ori cum vin om statie 3 autobuze cu acelasi numar in acelasi timp si apoi 15-20 de minute nu mai vine nici-unul si toata lumea se urca in el.
Blogger - Cum stati in sondaje?
Nicusor Dan - Online sau in viata reala? (rade, usor amuzat). A fost un sondaj ieri, anuntat de DigiTV, in care aveam 16%, pe Realitatea aveam 31%. Totusi, pe online, pe Facebook si pe bloguri stau cu mult mai bine.
MARIVS IMPERATOR - Din pacate Bucurestiul nu inseamna numai Atheneul Roman, zona Pietei Universitatii sau Parcul Cismigiu, ci in proportie covarsitoare si Ferentari, Berceni, Obor sau Pantelimon, cu tot ce inseamna stigmatul de cartier-dormitor. Ce puteti face dvs in calitate de primar pentru a schimba la fata cartierele marginase, pentru a le face atractive pentru populatie, atat din punct de vedere estetic, cat si cultural?
Nicusor Dan - Discutia este mai ampla si se bazeaza in primul rand pe creearea de spatii publice in cartiere, in unele cazuri chiar prin demolari pentru a se face spatii verzi sau schimbarea functiunii anumitor cladiri. Spatiile pe care municipalitatea nu le are se pot inchiria si dezvolta in jurul lor centre culturale de cartier, unde sa sa faca proiectii de filme, lansari de carte, concerte, dezbateri publice, cluburi tematice pentru pensionari, copii, tineri etc. Exista ONG-uri care au facut deja aceste lucruri ca proiect pilot. Este suficient ca sa le dai finatare ca sa se intample si sa existe un interes pentru a nu mai merge in centrul orasului. Pot sa va dau exemplu cazul localului "La Bomba" din Rahova, unde este si o populatie cu o educatie precara, care a fost un real succes. Totul pana cand, in urma unei retrocedari dubioase s-a pierdut spatiul respectiv, Primaria nu a avut inteligenta de da cateva zeci de mii de Euro si sa-l cumpere pentru ea si sa continue un proiect de succes.
MARIVS IMPERATOR - Totusi, in anumite zone din Bucuresti densitatea cladirilor este intr-atat de mare incat anuleaza orice spatiu public, transformand strazile respective doar in locuri de trecere, simple coridoare urbane. Ca-n zona adiacentra Drumului Gazarului, de exemplu.
Nicusor Dan - Nu cunosc fizic, nu am cap foarte clar zona amintita de dvs, insa eu am vazut foarte multe planuri de sistematizare comuniste, echivalentul actualelor PUZ-uri, si-n care erau prevazute asemenea spatii. De exemplu, un act de curaj facut de anumite municipalitati din fosta Germanie de Est este de a reduce densitatea unor cartiere-dormitor prin demolari sau reducerea numarului de etaje a cladirilor de acolo Totusi, recunosc, la ei a fost un program inchegat la nivel national, facut de specialisti, cu fonduri serioase si in care au conlucrat armonios multe institutii.
Blogger - M-am uitat pe un Insometru sau cum s-o chema si, la nivel de logica a argumentelor, de platforma, erati foarte bine cotat, dar v-ati gandit sa faceti, gen cum a facut primarul din Bogota, un gest dintr-asta de revolta, care sa prinda la public? Nu neaparat gestul ala extrem de a urca pe scena si a va da pantalonii jos, asa cum a facut primarul respectiv, dar ceva care sa atraga atentia asupra dvs. Ma uitam, adica, care este vizibiliatea dvs in randul pensionarilor, care sunt bombardati de ceilalti contracandidati cu promisiuni, cu media, cu atentii si tot asa.
Nicusor Dan - Da, dar acum daca vorbim strict de primarul din Bogota, el a profitat de un moment de inocenta a presei. Un gest al lui facut in Romania de azi, dupa 15 ani de tabloidizare, ar fi intr-o zona a derizoriului. Inca de acum un an, cand intr-un cerc de apropiati am lansat ideea aceasta de a candida la primarie, mi s-a spus ca trebuie sa gasesc ideea aceea geniala prin care toata lumea sa vorbeasca de mine. Sincer, n-am gasit-o. Am discutat cu sute de oameni ce sa fac, ce sa fac, ceva care sa fie si in acord cu programul meu, dar n-am gasit-o. Daca puteti sa ma ajutati... (rade).
Blogger - Sunteti intr-o situatie destul de ingrata avand, chipurile, un primar independent care a "demonstrat ca se poate", din partea unui primar care se descurca destul de bine de a comunica pe limba bucurestenilor simpli. Aveti un clip electoral foarte motivational, adevarat, dar lipsit de o agresivitate care sa-l faca sa prinda la anumite categorii. Am impresia ca am venit la o intalnire mai mult civica, decat politica, despre principii si ceea ce s-ar putea face. A doua intrebare este ce ati putea face dupa alegeri.
Nicusor Dan - Exista trei variante...
Blogger - Adica am impresia ca unele dintre idei nu sunt sincrone cu momentul de fata. Poate ca peste 4 sau 8 ani. Veti continua sa perseverati cu ele?
Nicusor Dan - Fara indoiala! Exista trei variante. Varianta in care castig la primarie si programul e clar, schimbam directorii etc. Exista varianta in care castig un loc in Consiliul General, pentru ca o sa candidez si la Consiliu si imi trebuie 2%, caz in care voi avea doua lucruri mari pe care nu le-am avut pana acum: voi putea sa vorbesc liber in Consiliu (pana acum, ca ONG-ist, membrii consiliului votau daca imi acorda cateva minute cuvantul, in functie de interesele loc, si-n cam jumatate din cazuri ma refuzau) si voi avea acces la toate actele din primarie. Din pozitia de ONG-ist trebuia sa le cerem, ei nu ni le dadeau, mergeam in instanta si mi le dadeau dupa 2 ani si nu mai erau de actualitate. Exista si varianta in care nu o sa se intample nimic si vom continua cu lupta pe care am dus-o si pana acum. Pe 11 Iulie avem 3 procese la Curtea de Apel... Blogger - O intrebare pentru varianta intai. Actualul primar a demonstrat si ca in jumatate din mandat un primar poate sa stea blocat de Consiliul General. Cum credeti dvs ca veti putea evita o asemenea situatie, dificila pentru un independent?
Nicusor Dan - Exista doua aspecte ale intrebarii. In primul rand Primarul General are in subordine 1100 de persoane, Consiliul General are in subordine 2 persoane, aparat de lucru. Exista prin lege sunt atributul exclusiv al Primarului General (tot ce tine de transparenta, de punerea pe site toate contractele Primariei, toate proprietatile etc). Primarul General organizeaza licitatiile. Chiar daca Consiliul General spune ca o sa aloce 60 de milioane de Euro pentru reamenajarea Parcului Izvor, Primarul General organizeaza licitatia si daca o face asa cum trebuie, cu luni inainte, unde sa accepte comptetitori seriosi, e previzibil ca Bucurestiul sa plateasca 10-15 milioane din cele 60. Exista un singur mod prin care Consiliul General poate sa-l opreasca pe acesta: sa nu voteze anumite proiecte. Trebuie spus ca toate proiectele pe care Consiliul le voteaza sau nu vin de la Primar, de la aparatul de lucru al acestuia, niciodata nu a fost un proiect care sa fie conceput de Consiliu. Un primar poate face un santaj transparent, inteligent, exact atatea proiecte cat buget, prin care daca Consiliul nu voteaza un anumit proiect, sa se ramana cu bani la buget.
MARIVS IMPERATOR - In momentul de fata nu sunteti un om implict politic. In cazul in care o sa castigati alegerile, ca vreti sau nu, o sa deveni un politician. Practic veti fi al doilea om din Romania, dupa presedintele republicii, ca numar de alegatori. Marile proiecte referitoare la Bucuresti nu se pot termina in 4 ani. Pentru aceasta trebuie sa va faceti o imagine pentru a va asigura o continuitate inca 4 ani, sa va duceti proiectele la sfarsit. Ce ati putea face dvs, din postura de om politic, de a va face cunoscut succesele in administrarea Bucurestiului?
Nicusor Dan - Nu cred ca trebuie facut ceva anume, ci comunicat onest. A fost atat de multa minciuna, incat oamenii detecteaza imediat onestitatea. In momentul de fata eu sufar prin lipsa unei notorietati, dar nu din cauza ca proiectele mele nu ar fi viabile. Cu oamenii care ma cunosc nu cred ca am o problema de comunicare.
Blogger - Care este practic motivatia prin care un Consiliu aproba sau nu un proiect propus de primar?
Nicusor Dan - Lista pe care o primesc inainte de la partid (rade). Ei sunt votati de noi sa ne reprezinte interesele, in teorie, dar in practica servesc interesele partidelor din care provin. Totusi, prin atac in contencios administrativ, se poate ataca in instanta o motivatie negativa atunci cand un proiect este temeinic justificat si explicat.
Blogger - Ce se intampla la finalul unui mandat de primar? Cum este masurata performanta unui primar al Bucurestiului? Ce se intampla daca nu isi indeplineste obiectivele? Care este procedura?
Nicusor Dan - Nu mai are voturile alegatorilor.
Blogger - Votam orbeste? Votam un om si daca la sfarsit nu si-a facut treaba, pleaca pur si simplu?
Nicusor Dan - Da, din pacate asa este, da! Noi, pe 1 Aprilie, am publicat un document numit "Sorin Oprescu - 100 de minciuni". Una, ca nu l-a preluat nici-o televiziune, ci doar cateva ziare. A doua, ca erau acolo niste chestiuni halucinante. Da, este absurd, insa este un joc democratic din care lipseste un actor foarte important: presa. Si, cumva, este responsabilitatea dvs, din pacate, de a suplini acest actor.
Blogger - In cazul in care o sa castigati alegerile, veti merge la Primarie cu o echipa?
Nicusor Dan - Institutional esti obligat sa vorbesti cu oamenii care sunt deja acolo, insa daca vrei sa faci ceva, atunci trebuie sa schimbi niste directori. Piesa cea mai importanta este directorul de la Directia Juridica, Adrian Iordache, care este foarte vulnerabil. Este in primarie inca din mandatul lui Basescu si care a fost implicat in tot felul de retrocedari dubioase in toate mandatele de primar. Care are decizii ale instantei pe care nu le-a respectat. Lucruri foarte concrete pe care, cu legea in mana, pe omul acesta pot sa-l zbor in prima secunda. Odata ce ai un director la Juridic foarte bun si sunt doua persoane pe care le am in minte... Bine, legea te obliga sa faci concurs pe post, iar daca vor fi persoane mai bune decat cele la care m-am gandit eu, cu atat mai bine. Odata ce controlezi Directia Juridica o sa fie mult mai usor sa controlezi ce se intampla si sa fortezi, legal, demisia unor directori fara sa fiu vulnerabil in cazul in care vor sa ma dea in judecata. Bineinteles, pe fiecare pozitie importanta am cate o persoana la care m-am gandit, dar eu chiar vreau sa respect legea si sa fac concursuri pe post corecte, astfel incat sa am oameni capabili si dedicati in subordine.
Blogger - Spuneati mai devreme ca nu sunteti dependent politic. Vroiam sa va intrebati daca aveti vreun sponsor mai mare, caci la un moment dat poate sa intervina si dependenta financiara...
Nicusor Dan - Sunt doi oameni care mi-au dat cate 5.000 de Euro fiecare. Ei sunt cei mai mari donatori ai mei. Nu-s implicati politic, ci sunt oameni de afaceri si prefer sa nu le spun numele.
Blogger - Sa ne spuneti ce planuri aveti pentru crese, gradinite si pietele agroalimentare.
Nicusor Dan - Pe crese si gradinte este simplu. Trebuiesc construite/mai bine organizate cladiri care exista deja, pana sa se atinga necesarul de locuri. Eu cred ca ar mai trebui in jur de 12.000 de locuri noi. In ceea ce priveste pietele agroalimentare... Au fost tot felul de contracte dubioase prin care s-au vandut sau concesionate aceste piete. Piata Obor, de exemplu, a fost concesionata pe 50 de ani unei firme care apartine lui Puiu Popoviciu. Noi suntem intr-un proces, alaturi de o alta asociatie, pentru anularea acestui contract. In urma acestui contract pretul tarabei in Piata Obor a crescut de 6 ori. Normal ca asa apar intermediarii si speculatorii, care gonesc pe producatorii adevarati. Solutia este ca acolo unde s-a vandut sau concesionat sa se vada daca exista, si exista!, hibe juridice in contracte pentru a se reveni la situatia de la inceputul anilor 1990, atunci cand aceste piete apartineau municipalitatii si pretul produselor sa scada.
Blogger - Care este bugetul Primariei Generale si cat ar costa lucrurile pe care le-ati gandit?
Nicusor Dan - Bugetul Primariei este de aproximativ 1 miliard de Euro pe an. Este facut de Primarul General si aprobat de Consiliul General. Tot ceea ce am propus se incadreaza in limita bugetului.
Blogger - Ce asteptari aveti de la aceasta cursa electorala? Sunteti multumit de cum decurg lucrurile sau de vizibilitatea dvs in mass-media?
Nicusor Dan -  Daca am avea 100.000 de Euro ar fi vizibili imediat pe strazi, pe afise, pe panouri si pe reclame in mass-media. Nu-i avem, nu-i vedeti. E posibil ca o minune sa se intample datorita unei dinamici sociale pe care nu putem sa o controlam. Oamenii sa vorbeasca intre ei si sa ma popularizeze. Acest miracol s-a intamplat la nivel mai mic la stragerea semnaturilor. Si am strans in total 53.000 de semnaturi. Problema este ca televiziunile nu-s echidistante fata de candidati, eu aparand doar de 3 ori pana in campania electorala, pe cand pe altii ii vedeam la televizor zi si noapte inca din iarna.
MARIVS IMPERATOR - O alta problema ar fi referitoare la anveloparea blocurilor. Fiecare asociatie de proprietari tocmeste sau nu un arhitect pentru a concepe o schema de culori, neexistand o conceptie generala la nivelul unui cartier. Existand o conceptie generala s-ar putea s-ar putea face spatii verzi, s-ar putea face chiar parcari in locul maidanelor sau a garajelor ilegale. Cum ati putea dvs impune acest lucru, trecand peste primariile de sector?
Nicusor Dan - Acest tip de reglementare este specific unui Plan Urbanistic Zonal, care este aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti la propunerea Primarului General si este obligatoriu pentru primarul de sector. Treaba este ca Primarul General este sa convinga Consiliul, adica sa ii explici ca vrei o coerenta estetica si pentru aceasta deschidem un mare concurs de urbanism. Cel putin aici nu este o miza financiara pentru care Consiliul sa refuze votarea acestor proiecte.
Blogger - Cum o sa imi dau eu seama, ca alegator, dupa ce o sa castigati, ca sunteti pe drumul de a face ceea ce ati promis?
Nicusor Dan - Oprescu a trait multi ani din niste gesturi de imagine facute in toamna lui 2008, ca-n primele 2-3 saptamani de mandat a dat afara niste directori, a demolat niste chioscuri etc. Concret ce pot sa fac: sa pun pe site lista proprietatilor Primariei, terenuri si cladiri, cui sunt date ele si la ce sume. Pot sa pun pe site contractele in desfasurare, pe ce bani se intretin strazile, etc. Nu exista nimic in momentul de fata pe site, ci doar bugetul, dar si acela este vaduvit de cele mai interesante informatii. Facturile sunt doar cu capul de tabel, deci nu avem acces la ce sume si cui s-au platit. Apoi sunt chestiuni de ordine publica, adica sa scapi de parcagii si de taximetristii jefuitori, pentru ca voi avea in subordine Politia Locala. Da, un parcagiu ilegal, nu pot sa-l alung de pe trotuar, insa pot sa-l amendez drastic pentru faptul ca presteaza o activitate economica in mod ilegal. Daca nu are de unde plati, atunci munca in folosul comunitatii. Solutii sunt, trebuie sa exista vointa si, bineinteles, o eficientizare a Politiei Locale, care sa stea efectiv in strada. Politia Locala are 1000 de oameni. Parcarile sunt vreo 2-300, deci poti pune cate un politist la fiecare parcare.
Blogger - Ce se intampla daca nu puteti sa schimbati directorii? Cum puteti, practic, sa-i schimbati?
Nicusor Dan - Da, daca nu-i schimb, o sa-mi fie foarte greu sa fac ceva. Totusi, nu am cum sa nu reusesc. Cu legea in mana, bineinteles. Legea spune ca trebuie sa ai o comisie in care jumatate dintre membrii sa fie angajati, reprezentanti ai Primariei, si jumatate sa fie numiti de sindicat. Comisia o sa faca o analiza tehnica asupra activitatii directorului x sau y.
Blogger - Lasand deoparte simpatiile unuia sau altuia, sa se fi intamplat ca un primar sa nu reuseasca sa schimbe directorii si de aceea sa nu fi putut sa faca mai nimic?
Nicusor Dan - Toti au reusit! (rade, urmat de cei din sala). Mie mi se pare ca miza mare este sa reducem distanta dintre un oras precum Bucurestiul si un oras precum Paris, in care am locuit 6 ani si de care sunt atasat emotional. Viena este oarecum apropiat de ceea ce ar putea deveni Bucurestiul.
Blogger - In ce cartier locuiti?
Nicusor Dan - In momentul de fata locuiesc cu chirie in Cotroceni.
Blogger - Stati bine! (rasete in sala)
 Nicusor Dan Am locuit si mi-ar fi placut sa stau in continuare pe Berzei, unde am stat 6 ani si 4 ani intr-o mansarda intre Berzei si Cismigiu. M-am mutat de acolo de frica cutremurului, sincer sa fiu! (rade, urmat de cei din sala).
Blogger -  Sunt voci care va acuza ca folositi banii din ONG in alt scop.
Nicusor Dan - Au fost, intr-adevar, dar nefondate. Toate sumele s-au concretizat in actiunile pe care le cunoasteti. Va pot da sumele exacte, daca doriti.
Blogger - Despre cainii comunitari ce ne puteti spune?
Nicusor Dan - In afara de faptul ca sunt multi? (rasete in sala). Solutia de compromis in urma discutiilor cu diverse asociatii care lupta pentru drepturile animalelor a fost posibilitatea de adopta de a fi simplificata, dar si sa se construiasca tarcuri la marginea oraselor ca solutie la a fi omorati. Este foarte important sa nu apara altii pe strazi, iar pentru aceasta trebuie sa incurajam sterilizarea cainilor cu proprietari, amenzi foarte mari pentru cei care arunca caini pe strazi, cat si terminarea sterilizarii celor existenti pe strazi. Cheltuiala cea mai mare este 10 milioane de Euro anual pentru toti cainii din Bucuresti sa-i intretii. Ma bazez pe o estimare facuta de o asociatie de specialisti in domeniu. Pretul acesta poate sa scada prin adoptii sau prin contracte cu supermarketuri care arunca mancarea aproape de alterare la gunoi. Pe panselute, in momentul de fata, se cheltuie 180 de milioane pe an.
MARIVS IMPERATOR - Ati spus ca ati locuit vreme de 6 ani in Paris. Stand atata timp in Franta, in mod sigur stiti ca aceasta tara are unul dintre cele mai dure regulamente de urbanism. Banuiesc ca dvs doriti sa faceti o schimbare in regulamentele noastre de urbanism privind infatisarea Bucurestiului, tinand cont de faptul ca foarte multi proprietari modifica abuziv fatadele cladirilor. Spre exemplu, in Franta, este o lege prin care un bloc, indiferent ca este construit acum 40 sau acum 4 ani, daca din proiect are balcoanele lasate libere, acestea nu se pot inchide. Cum puteti dvs ajunge la un compromis sau la o solutionare a acestei probleme, care deranjeaza din punct de vedere estetic, iar in unele cazuri poate duce chiar la prabusirea balcoanelor la un cutremur mai puternic.
Nicusor Dan - In tot ce este tentatie de a se face de acum incolo, este foarte simplu: trebuie respectata legea. Sa instituim un numar unic pentru constructii ilegale. De asemenea obligatia de a se monta un panou pe care a se scrie beneficiarul, cine construieste, cu cat, numarul de autorizatie, poza cu ce era inainte si cu ce o sa fie dupa. Legea este foarte clara, nu poti sa faci nimic daca nu procedezi astfel. Primaria are autoritatea, prin directia ei de control, sa se duca si sa opreasca toate santierele ilegale. Este foarte usor... Daca din prima zi opresti 80 de santiere, vestea se va raspandi imediat. In ceea ce priveste balcoanele deja inchise, este mai complicat. Poti sa ajungi la un compromis estetic in cartierele de blocuri, prin uniformizarea anveloparii acestora. In schimb, in zona istorica trebuie sa fim foarte fermi. Aici trebuie sa intervenim si sa demolam un balcon ilegal chiar daca a fost facut de proprietar acum 15 ani. Putem sa ne uitam in albume si sa vedem cum arata Bulevardul Magheru in anii 1930, un model in toate revistele de arhitectura din Europa si cum apare Magheru azi... Asa, ca o...
MARIVS IMPERATOR - Ca o maghernita!
Nicusor Dan - Da, exact, ca o maghernita.
Blogger - Apropo de relatia cu primariile de sectoare. Cam care este raportul? Unde nu puteti sa intrati peste ei si unde v-ar putea acuza oamenii de la sectoare pe dvs ca nu s-au intamplat anumite lucruri.
Nicusor Dan -  Competentele, exceptand cateva suprapuneri, sunt bine delimitate. Nu prea poti sa intrii peste ei. Poti, in schimb, sa faci niste lucruri prin Consiliul General, a carui hotarare este obligatorie pentru Consiliul de Sector si pentru Primarul de Sector. Adica poti sa impui costuri maxime de achizitie pentru mobilier stradal, de exemplu. Competenta pe autorizatie de construire este bine reglementata. Tot ce este zona protejata sau zona de protectie a unui monument tine de Primarul General. Deci Primarul General il poate da in judecata pe cel de sector in cazul in care incalca legea si are un aparat de lucru capabil sa faca acest lucru.
MARIVS IMPERATOR - Imaginea pe care v-ati construit-o si programul dvs a prins foarte bine la tineri, in schimb in randul persoanelor peste 45 de ani sunteti practic o enigma. Cum va explicati discrepantele acestea si cum va explicati faptul ca aseara, la televizarea de pe Digi24, ati fost singurul candidat din istorie la Primaria Bucurestiului care a adus langa sine oameni care au venit de buna voie, nefiind platiti in acest scop, asa cum a procedat concurenta dvs?
Nicusor Dan - Este o intreaga clasa de oameni care s-a saturat si careia eu ma adresez in mod direct. Oarecum este o campanie centrata pe aceasta categorie si lucrurile s-au miscat greu. Indiferent de ce anume se va intampla in urma alegerilor, mi se pare remarcabil ca s-au hotarat sa nu se mai uite la sondaje si sa hotarasca singuri pe ce drum merg de acum inainte si sa isi construiasca singuri viziunea despre Bucuresti.
Nicusor Dan - Va multumesc tuturor celor care ati venit in aceasta seara!

{ 2 comments... read them below or Comment }

  1. "să intri" se scrie cu un singur i.
    Felicitări pentru articol!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pricina grabei de a termina articolul, caci era deja ora doua noaptea. Multumesc pentru apreciere!

      Delete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -