Posted by : MARIVS IMPERATOR 7 Jun 2011

Voda Marinarul a decretat incepand cu ziua in curs stare de necesitate in capitala. Orasul Bucuresti se afla sub navala subita a balaurilor ce doresc domnite drept tribut, mananca oile lui Gigi Becali si perturba baietasii descendenti din stramosi nomazi si tuciurii, ce percep taxa de parcare.
Nu disperati! Armata e cu noi, pe strazi, in poduri si-n subsoluri, incercand sa elimine aceste lighioane spurcate! Din motive tehnice, s-au incins emitatoarele, vom relua transmisia peste o ora. Pana atunci ramaneti in case si nu beti apa de la chiuveta! E otravita. Un balaur cu ghiul s-a scaldat in Dambovita.

Dupa incercarea de moment umoristic de mai sus, sa incep sa va povestesc despre ce este vorba.
Raiden, de la Rezistenta Urbana, are un serial despre ornamentele in forma de lei ce infrumuseteaza diverse cladiri din capitala. Nu are o epoca predilecta, insa exemplarele de lei fotografiate sunt pe cat posibil unele remarcabile, inedite, amestecuri intre diferite stiluri artistice.

O sa va intrebati ce legatura au leii ornamentali cu balaurii. Legatura este data de faptul ca in Bucuresti exista si balauri ornamentali, nu doar lei. Sunt foarte rari, uitati si in stare de degradare.
Acestea fiind zise, doresc sa incep un serial pe aceasta tema, sa pornesc la vanatoare de balauri, manat si de dorinta de a arata ca Bucurestii pot fi un loc plin de surprize.

Sfantul Gheorghe ucigand balaurul

In mitologia romaneasca balaurul este o creatura fabuloasa, aproape asemenea dragonului din tarile Europei occidentale. In fapt, la baza, au aceeasi etimologie. Draco, in latina, inseamna dragon, balaur, entitate malefica. In traditia taranilor romani Satana era denumita Dracul si avea forma de balaur, deci este evidenta inrudirea cu draco-ul latin. Abia in vremea din urma, dupa racordarea la cultura apuseana, predomina pe aceste meleaguri versiunea occidentala a lui Satan, in forma de om copitat, cu coada si coarne pe crestet.
De obicei sunt intalnite 3 tipuri majore de balauri (de apa, de pamant si cei zburatori). De departe cei mai periculosi si cei mai puternici sunt cei zburatori, caci terorizeaza tinuturi intregi, fura animale si cer tribut in prunci/fecioare spre a fi devorate la fiecare an nou. Acestia pot scuipa foc din mai multe capete, iar sangele lor se preface in rubine atunci cand este varsat. Cel care infrange aceasta creatura este ori Fat Frumos, ori Sfantul Gheorghe (fost ofiter in armata romana in vremea lui Diocletian, in timpul vietii sale de mirean). In icoana de mai sus, veche de cateva sute de ani, SF. Gheorghe este prezentat ucigand balaurul ce teroriza o cetate, venind sa-si ceara, infometat, fecioara din plan secund drept tribut.

Primul balaur din episodul de azi l-am intalnit in zona bulevardului Aviatorilor, spre Piata Charles de Gaulle. Infrumuseteaza o firida a unei case in stil compozit mediteraneean de la sfarsitul anilor 1930. Imi place foarte mult supletea designului, cat si calitatea fierului forjat din care a fost facut.


Urmatoarea lighioana am gasit-o pe strada Dionisie Lupu. Casa este una dinainte de 1900, in stil eclectic. Diferenta dintre acesta si primul balaur este aceea ca nu este facut din fier, ci din mulaj aplicat pe fatada cladirii. Totusi, desi este mai putin tare, pare mai agresiv.



Restaurantul Caru cu Bere este urmatoarea adresa la care am gasit doi balauri. Acestia, pare-se, au si animale de companie. Stilul lor este unul neo-gotic, flamboiant, aducand oarecum cu verii lor din China medievala. Iarasi, metalul este materialul preferat, dar acum s-a imbogatit si cu imitatie de foita de aur.


Ne intoarcem pe bulevardul Aviatorilor, in apropierea locului unde am intalnit primul balaur, si gasim aici un al doilea balaur zburator. Daca precedentele exemple aveau rol pur decorativ, acesta este un portdrapel pentru ocazii deosebite: 10 Mai, de exemplu.


Carul cu Bere este popasul final pentru azi, aratand geamanul balaur de aici.


{ 5 comments... read them below or Comment }

  1. Succes la vanatoare! La mine un cadou :)

    ReplyDelete
  2. @Adrian

    Multumesc pentru mentionarea si pentru cadou :)

    ReplyDelete
  3. interesant articolul, prima parte m-a facut sa imi aduc aminte de Legenda Aurea (Sanctorum) :)
    spor la vanat.

    ReplyDelete
  4. @Adi

    Legenda Sanctorum a lui de Voragine este foarte interesanta, intr-adevar, si am avut ocazia sa o studiez in anii de studentie. In fapt multe dintre miturile populare occidentale au fost influentate de citirea in bisericile catolice a acestei carti.

    ReplyDelete
  5. particip si eu la episodul cu balauri:
    1. https://lh4.googleusercontent.com/-0SlDUxXmbiU/Trgovm5ZJ3I/AAAAAAAALrc/pG43Eo56nbE/s912/_DSC4136.JPG - str astronomului
    2. https://lh3.googleusercontent.com/-30a7zs2QXSk/TrgsJNH-yfI/AAAAAAAALxs/R3H--aNq2rI/s912/_DSC4690.JPG - cladirea cu lei de pe str. Dr. Grigore Romniceanu nr 54
    3. https://lh5.googleusercontent.com/-aU7c-3GHh-U/TrgpDWIzd8I/AAAAAAAALtU/KZl-UBF81vY/s912/_DSC4196.JPG - pe langa cercul armatei
    4. https://lh6.googleusercontent.com/-ej0V-3u1B1I/TrgsWxPu4zI/AAAAAAAALy4/9Fr4CVCI0Us/s912/_DSC4735.JPG - prin cotroceni

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -