Posted by : MARIVS IMPERATOR 17 Oct 2011

Expresia aceasta s-ar potrivi cel mai bine acestui bloc din Piata Victoriei din capitala, ramas cu o laterala netencuita nici pana in ziua de azi, la mai bine de 20 de ani de la momentele dramatice din Decembrie 1989.
Neglijenta in constructii devenise o practica obisnuita in ultimii ani ai regimului comunist, astfel incat prin aceasta imagine putem vedea cum se construia "trainic, frumos, pentru viitor". Poate ca structura de rezistenta a fost lucrata cu atentie, insa sa stiti ca toate acele linii curbe, acolo unde ar fi trebuit sa fi fost drepte, nu-s o eroare a aparatului foto! Observati si tencuiala balconului, intinsa doar pe partea dinspre bulevard, de parca privirea omului nu ar putea deslusi nimic dincolo de fatada!
In fapt, totul in regimul comunist a tinut de aparente, iar acestea nici macar nu mai erau salvate in anii 1980! Daca o sa va uitati cu atentie la blocurile de pe Victoria Socialismului, o sa observati ca blocurile ce sunt directe cu axul Casei Poporului sunt decorate pompos, iar cele din laterale, deci tot in raza vizuala a acelui balcon inutil,  sunt, pe masura ce se departeaza de ax, tot mai putin decorate sau cu unele foarte schematic executate.
In anii in care am studiat la Colegiul de Arhitectura am avut pe mana si unele manuale de constructii din anii 1987-1988. Chestiunile legate strict de strucutura de rezistenta a cladirilor erau tratate, cel putin la nivel declarativ, foarte serios, insa existau si cazuri unde chiar se sugera printre randuri ca totul trebuie facut repede, cu minimum de materiale, iar in elementele de umplutura se puteau pune chiar cartoane, resturi de lemn sau carpe!

{ 6 comments... read them below or Comment }

  1. ma astept sa primim un articol pe acesta tema...mai exact ar fi extraordinar daca ai intra in detaliu... spune, arata prin poze si detaliaza exact aceste rahaturi care umlu "arhitectura" pe care unii o glorifica...cu cat se explica mai mult cu atat nu vom mai avea falsi idoli

    ReplyDelete
  2. Foarte tare imaginea asta! Exceptionala arhitectura acelui balcon unic, la ultimul etaj :)
    Probabil pe colt era prevazut un post de bunjee-jumping :) Iar tehnica zidariei de BCA este de mare exceptie ! In goluri se indesa hartie de ziar nu cartoane. O practica ce era insa mai veche

    ReplyDelete
  3. @Popescu
    Aceasta ar fi si intentia mea, insa nu mai razbesc deloc cu timpul liber :( De asemenea, am incepute seriale despre Vacaresti, Busteni si chiar zona Pantelimon pe care nu le-am finalizat.

    @Adrian
    Corect! Banuiesc ca pentru dvs acele aluzii printre randuri erau chiar presante in contextul epocii.

    ReplyDelete
  4. Sigur nu ar mai fi urmat o scara care nu s-a mai construit?

    ReplyDelete
  5. @Raiden

    Nu cred, judecand dupa acel balcon, cat si dupa faptul ca la baza blocului se deschide o strada ce face legatura cu tesutul urban acoperit de aceste blocuri de la bulevard. Totusi, cum mania demolarilor era ceva natural pentru autoritatile acelor ani, nu este exclus.

    ReplyDelete
  6. ceva urma sa se intample acolo totusi, avand in vedere maghernita de tabla lipita in partea de jos a blocului in cauza (nu se vede in poza)...deci pare ca lasasera loc de o continuare ce nu amai avut loc....

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -