Archive for May 2011

Casa Apostoleanu - Focsani

Dupa unirea sub sceptrul lui Cuza a Principatelor Romane, la 24 Ianuarie 1859, orasul Focsani a cunoscut o dezvoltare accentuata, ajungand spre WW1 doar o amintire a acelei urbe de la marginea Imperiului Otoman, asa cum era cu doar 100 de ani inainte. Dintre oamenii de seama ce s-au nacut in acest loc enumar doar pe Ion Mincu, Constantin C. Giurescu sau Anghel Saligny.
27 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Casa Trajanescu - zona Kiseleff

Zona de nord a Bucurestiului a cunoscut o dezvoltare accentuata dupa WW1, astfel incat s-a construit aici un intreg cartier de vile destinate mai-marilor zilei (in general reprezentatii paturii superioare a burgheziei, inalti functionari, dar si fosti mari boieri). S-a construit cu multa atentie, preponderent in stilurile Neo-Romanesc si Art Deco, fiecare lot de casa avand spatii verzi si strazi bine definite.

25 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Bloc de colt in stil Modernist in zona Pantelimon

Cum Raiden, placut surprins de faptul ca a putut gasi ramasite de arhitectura de calitate in zona Pantelimon, mi-a sugerat sa incep un mini-serial pe aceasta tema, iata ca revin cu partea secunda. Prima parte o puteti vedea aici.
Cartierul Pantelimon - vedere din Epoca de Aur.
23 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Biserica Domneasca - Vrancea

Vrancea, judet sudic al Moldovei, prezinta o bogatie de monumente istorice si arhitectura vernaculara prea putin exploatata cultural si turistic. In partea de nord a judetului se gaseste si localitatea Domnesti, loc in care se afla Biserica Domneasca cu hramul Adormirea Maicii Domnului (clasata ca monument istoric la pozitia VN-II-M-A-06508).
Localizarea Bisericii lui Dabija Voda
21 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Palatul Woroniecki - zona Kiseleff

Aflata in zona Bvd. Pavel Kiseleff, pe strada Ion Mincu nr. 19, situata printre ultimile creatii ale lui Alexandru Zaharia, acesta fiind un arhitect foarte apreciat in epoca respectiva, casa de fata a fost construita in 1940, ultimul an de pace al Romaniei Mari, in stil venetian amestecat cu elemente florentine, sub influenta colaborarii tot mai accentuate dintre Romania si Italia in a doua jumătate a anilor 1930.
19 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Casa Art-Deco in interpretare vernaculara in zona Piata Muncii

Zona aceasta a fost una a Bucurestiului marginal, insa incepand cu primii ani ai secolului 20 a inceput sa se construiasca aici un cartier de case pentru micii functionari. Multe dintre case au fost ridicate in sistem privat, insa un pic mai la nord un intreg cartier (Vatra Luminoasa) a fost construit de statul roman pentru functionari.
Anii 1970 au dus la aparitia primelor blocuri, cu un regim de inaltime P+10, iar anii 1980 au insemnat sistematizarea Soselei Mihai Bravu si modificarea in intregime a aspectului acesteia pe partea sa stanga.
18 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Panou decorativ cu o bufnita al unei case din Ploiesti

Ploiestiul, numit Ploesti pana la accederea comunistilor pe deplin la putere, a reprezentat un oras foarte dinamic din punct de vedere economic si culturat al Regatului Romania si mai apoi al Romaniei Mari. Faptul ca este asezat pe vechiul drum comercial ce leaga cetatea Giurgiului de la Dunare cu Bucurestiul si Brasovul a fost primul sau element de inflorire, iar al doilea a fost reprezentat de exploatarea petrolului incepand cu anii 1890. In felul acesta orasul s-a dezvoltat exploziv, in perioada interbelica fiind unul dintre cele mai frumoase orase romanesti, cu edificii publice grandioase si de buna calitate arhitecturala. Nici persoanele private nu s-au lasat mai prejos, stilurile mic-paris, art-nouveau, eclectic, initial, iar apoi neo-romanesc, art-deco si modernist cunoscand o explozie formidabila.
17 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Teatrul Municipal "Maior Gheorghe Pastia"- Focsani

In anul 1908, maiorul (r) Gheorghe Pastia, om politic si mare mosier din Focsani, doneaza banii necesari construirii unui teatru spre a servi drept "templu de educatiune si cultivare a sufletului".  Tot de numele sau se leaga si construirea Atheneului Popular din Focsani. Patru proiecte au fost inscrise in concurs, iar comisia condusa de arhitectul Ion Mincu, Constantin Nottara si Gheorghe Baicoianu au ales lucrarea arhitectului Constantin Ciogolea.


16 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Casa de negustor in stil Neo-Romanesc, zona Pantelimon

Cartierul Pantelimon reprezinta o zona mai putin interesanta a Bucurestiului, actualmente fiind un cartier-dormitor tipic erei comuniste. Construirea sa a inceput in 1972 si a fost definitivat spre jumatatea anilor 1980. Construirea acestui cartier a insemnat demolarea vechilor cladiri patriarhale existente si reconfigurarea/sistematizarea retelei de strazi, care pastrau inca amprenta vremurilor de influenta otomana.
Spre sfarsitul secolului 19 aceasta zona a fost inclusa efectiv in Bucuresti, incepand o dezovoltare spre directiile Obor, Calea Mosilor si Mihai Bravu, locuri in care se strangeau comerciantii marunti cu diferite ocazii devenite perpetuue in timp.

15 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR

Despre acest blog

Salutare!

Inca o voce va vorbeste din "eterul" Internetului, probabil inca un blog in multitudinea deja existenta se va zice. Diferenta sper ca o va face calitatea materialelor publicate, dar si interesul cititorilor.
Din capul locului trebuie sa mentionez ca NU este un jurnal intim, in care sa judec lumea si sa descopar apa calda si mersul pe jos, irosind gazduirea gratuita de pe servere cu balivernele mele cotidiene.
Acest blog se doreste a fi un site de nisa, destinat celor pasionati de arhitectura si urbanismul de pe teritoriul Romaniei, dar si un site de popularizare a identitatii noastre culturale prin arta arhitecturii. Deci de constientizare a publicului ca o casa nu este doar o simpla "unitate locativa", asa cum ii placea lui Le Corbusier sa spuna.
14 May 2011
Posted by MARIVS IMPERATOR
Tag :

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -