Posted by : MARIVS IMPERATOR 23 May 2011

Cum Raiden, placut surprins de faptul ca a putut gasi ramasite de arhitectura de calitate in zona Pantelimon, mi-a sugerat sa incep un mini-serial pe aceasta tema, iata ca revin cu partea secunda. Prima parte o puteti vedea aici.
Cartierul Pantelimon - vedere din Epoca de Aur.
Desi astazi este un loc anost, asemanator pana la "xerox" cu orice alt cartier muncitoresc al oricarui oras din Epoca de Aur, Pantelimonul a fost candva o zona cu un pitoresc aparte, cu o istorie ce nu a apartinut decat marginal de Bucuresti pana spre 1900. Mai multe date despre lucrul acesta am sa scriu in urmatorul articol al acestui mini-serial, care o sa fie unul mult mai bine inchegat.


Astazi va voi prezenta un bloc de colt in stil Modernist descoperit in zona Baicului (Pantelimon), in spatele frontului de blocuri din piata Garii de Est.
Este o cladire superba, foarte bine proportionata, intr-un stil minimalist foarte rafinat si construita in perioada anilor 1940. Stilul Modernist, numit uneori si Modernist-International, a fost celalat mare concurent pentru imaginea capitalei tinerei Romanii Mari in anii 1930, alaturi de Art Deco si de cel Neo-Romanesc. Deseori confundat cu Art Deco, pentru ca cele doua stiluri s-au pretat la un reusit metisaj arhitectural, acesta isi propunea aducerea in intaietate a functionalitatii prin recursul la o ornamentatie minimalista, dar atent studiata. Un fel de perfectiune in simplitate, daca doriti.


Calea principala de acces este deservita de o usa in stil Art-Deco, tot cu un design minimalist, aflata intr-o relativa buna stare de conservare. Imobilul arata bine, gratie unei reconditionari recente, insa geamurile au fost inlocuite cu unele tip termopan. De asemenea gardul ce imprejmuieste cladirea pare a fi unul ce a suferit modificari majore de-a lungul timpului.


"Piesa de rezistenta" o reprezinta insa usa incastrata in coloane de beton finisat cu sfarmaturi de agregate mici, granit si piatra de rau, insa mai ales de casa scarilor ce are o suprafata vitrata mare si care pastreaza curbura fatadei.



PS. Nu am putut sa ii fac poze de ansablu, caci strada era ingusta. Vegetatia din curte de asemenea a fost o piedica in a avea o poza reusita.

{ 11 comments... read them below or Comment }

  1. cand am vazut titlul si prima poza m-am speriat :))...parcelarea dintre Baicului si Pantelimon are destule cladiri interesante si este total necunoscuta, oricum complet diferita de imaginea actuala a Pantelimonului

    ReplyDelete
  2. @Popescu

    Nu aceasta mi-a fost intentia, dar e bine ca trezeste sentimente puternice :))
    Asa este, Pantelimonul actual ofera multe surprize daca stii unde sa cauti si ai rabdare sa-l strabati la pas.
    Pont: in zonele din Pantelimon unde-s blocuri, un aparat foto compact este cu mult mai util decat un DSLR :)

    ReplyDelete
  3. pai initial m-am speriat ca nu cumva blocul modernist sa fie unul dintre cele din prima poza :))...ar fi excelent daca ai pune si o poza din satelit sau un plan pentru ca zonele sa fie mai usor identificabile...eu stiam de parcelarea asta dintr-o propunere de plimbare a domnului Dobrescu, pensionarul meu :)...asa ca sa-i fac un pic de reclama http://idei-urbane.blogspot.com/2010/05/domnul-dobrescu-s-plimbat-de-1-mai.html ...ar fi interesant si o vizita pe la Marcuta, daca tot esti in cartier si ai inceput un serial

    ReplyDelete
  4. @Popescu

    Sugestiile dvs, ale lui Raiden si ideile mele se vor materializa in urmatorul articol despre zona Pantelimon. Bisericile din zona cred ca am sa le tratez intr-un episod separata.

    ReplyDelete
  5. Da, sustin ce zice Popescu. Trebuie localizate aceste imobile. In rest, ma bucur ca serialul a demarat! :)

    Cladirea prezentata oricum pare f bine intretinuta si daca vedeam doar pozele fara comentariu, puteam sa o plasez lejer in Cotroceni.

    P.S.: Te-am pus si eu in blogroll, pentru ca meriti.
    P.P.S.: Care-i treaba cu atata "Dvs."?

    ReplyDelete
  6. @Raiden

    Promit sa ma tin de cuvant, adica de la urmatorul articol sa includ si o harta aeriana a zonei in care se afla imobilul descris. Am ezitat pana acum sa fac lucrul acesta pentru ca nu nu stiam daca ar fi un lucru bun pentru locatarii in cauza.

    PS. Multumesc mult si sper sa nu dejamagesc in continuare. Aprecierea ta nu poate decat sa ma bucure si ambitioneze!
    PPS. Defect profesional :) Atat prin prisma educatiei elementare oferite de parinti, cat si prin educatia scolara si a mediului in care am lucrat pana acum. De asemenea, nu pot sa ma trag de sireturi cu o persoana pe care nu o cunosc, dar mai ales pe care o stimez pentru contributia la acest domeniu.
    Oricum, am inteles, cu tine ma tutuiesc :) Daca asa este atmosfera intre bloggeri, atunci voi renunta la eticheta, dar nu si la stima :)

    ReplyDelete
  7. E o mica greseala in titlu, lipseste un T - Bloc de col...
    Felicitari pentru blog, orasul nostru merita sa fie strabatut la pas si cunoscut
    Magda (cititorul din umbra)

    ReplyDelete
  8. Apropo de parcelerea respectiva (Ferdinand mi se pare ca a fost numele ei oficial), am citit un articol intr-o "Realitatea ilustrata" din '36 sau '37 in care fostul proprietar al lotului pe care se ridicare parcelarea vroia sa dea in judecata municipalitatea pentru ca termenii contractului de vanzare-cumparare nu fusesera respectati.

    Si in Balta Alba (portiunea dinspre Lucretiu Patrascanu mai ales) sunt multe blocuri foarte interesante din punct de vedere arhitectural, mai ales cele construite in anii '70. In anii '80 s-a renuntat la orice fel de expresie modernisto-artistica, desi sunt unele blocuri de pe Basarabia unde s-a mai scapat cate un ornament, doua, cu usoare tendinte protocroniste.

    ReplyDelete
  9. @Mihai Turcu

    Interesante informatiile de tine si demne de a fi analizate. Felicitari pentru harta de pe site-ul tau :)

    ReplyDelete
  10. @Magda

    Am corectat :)
    Multumesc pentru aprecieri.

    ReplyDelete
  11. Marius, tocmai asta inseamna internetul si blogosfera: o interactiune cat mai informala intre oameni care nu se cunosc personal, dar au pasiuni si interese comune, cum e Capitala Republicii Romania, de exemplu.

    Sunt sigur ca nici ceilalti colegi de panel nu se supara daca li te adresezi fara formalitatile "de rigoare". Oricum, tutuiala inlesneste comunicarea, asa ca nu uita, it's all about the YOU attitudee!

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -