Posted by : MARIVS IMPERATOR 18 May 2011

Zona aceasta a fost una a Bucurestiului marginal, insa incepand cu primii ani ai secolului 20 a inceput sa se construiasca aici un cartier de case pentru micii functionari. Multe dintre case au fost ridicate in sistem privat, insa un pic mai la nord un intreg cartier (Vatra Luminoasa) a fost construit de statul roman pentru functionari.
Anii 1970 au dus la aparitia primelor blocuri, cu un regim de inaltime P+10, iar anii 1980 au insemnat sistematizarea Soselei Mihai Bravu si modificarea in intregime a aspectului acesteia pe partea sa stanga.
Din fericire, aceste modificari au vizat doar frontul de blocuri ce margineste soseaua, iar partea sa dreapta a scapat relativ neatinsa.
Soseaua Mihai Bravu in vremea prefacerilor de la inceputul anilor 1980.

Pe partea stanga se gaseste si casa in cauza, datand din anii 1930. Aceasta este o reprezentare in stil Art-Deco vulgar/vernacular, probabil apartinand unui functionar marunt. Dorinta de emulare a stilului de viata a burgheziei instarite si a vechilor boieri a fost intr-atat de mare in perioada respectiva, incat s-au copiat mai mult sau mai putin fericit toate aspectele unei asemenea cladiri. 
Turn fals pentru scari reproducand motivul unui trans-oceanic

Astfel, inca de la gardul proprietatii putem vedea stalpi ce aduc aminte de stilul neo-romanesc, iar componenta metalica emuleaza stilul Art-Deco, cu motivul valurilor vreunei tarm exotic. Desi cladirea este una mica, doar parter si cu amprenta la sol modesta, pachebotul trans-oceanic a fost redat in asa fel incat privirea se concentreaza in trepte spre hubloul si catargul atat de intalnite in acei ani pe cladirile bucurestene.
Gardul este un amestec de sobrietate si exuberanta

In prezent aceasta casa se afla intr-o situatie precara, insa in mainile unui intreprinzator onest ar putea avea un potential mare, pretul sau fiind mai mic datorita zonei, iar renovarea nu ar necesita mari eforturi financiare. De asemenea, incepand de la Soseaua Mihai Bravu si continuand spre Est, spre Parcul 23 August, zona este un patriarhala, cu strazi linistite, case cu gradini si multa verdeata.
Catargul se supune celebrei reguli de 3 a stilului Art Deco

{ 5 comments... read them below or Comment }

  1. Da, casa este la limita Mihai-Bravu a parcelarii Vergului, zona cu strazi cu nume de arhitecti. Frontul de la strada era si el programat sa fie demolat si inlocuit cu blocuri "frumoase", asa am inteles.

    ReplyDelete
  2. @Raiden

    Problema cu blocurile comuniste nu este existenta lor, ci amploarea pe care au avut-o. Practic, statul avea monopol asupra constructiei de locuinte si te forta sa nu ai alternativa. Casele pe pamant erau un vis pentru romani, dar multi dintre ei (sa recunoastem) abia asteptau sa vina la bloc, unde au wc in casa si apa calda la botul calului.
    De asemenea monopolul statui in ceea ce priveste constructia de fond locativ te transforma intr-un prizonier al sistemului, iti incalca libertatile. Singura evadare o reprezentau cei care isi cumparau apartamentele sau contribuiau la un fond de investitii in constructii.
    Blocurile 80-iste sunt ceva mai spatioase decat cele anterioare, insa densitatea lor anuleaza orice spatiu public. Concentrarea lor in zone deja masiv populate a dus la o atomizare a societatii, fiecare dintre sutele de mii de tarani (poate fi citit si cu sens peiorativ) au adus obiceiuri degradante si lipsa de interes pentru spatiile comune.

    ReplyDelete
  3. Nu pot decat sa subscriu :)

    ReplyDelete
  4. Are cineva idee unde putem găsi imagini cu colţul Mihai Bravu - Dristorului, dinaintea demolării? Acolo se afla şi terasa Jariştea, numită pe vremuri Scăricica.

    ReplyDelete
  5. Nu sunt sigur dar cred ca s-a demolat...

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -