Posted by : MARIVS IMPERATOR 15 May 2011

Cartierul Pantelimon reprezinta o zona mai putin interesanta a Bucurestiului, actualmente fiind un cartier-dormitor tipic erei comuniste. Construirea sa a inceput in 1972 si a fost definitivat spre jumatatea anilor 1980. Construirea acestui cartier a insemnat demolarea vechilor cladiri patriarhale existente si reconfigurarea/sistematizarea retelei de strazi, care pastrau inca amprenta vremurilor de influenta otomana.
Spre sfarsitul secolului 19 aceasta zona a fost inclusa efectiv in Bucuresti, incepand o dezovoltare spre directiile Obor, Calea Mosilor si Mihai Bravu, locuri in care se strangeau comerciantii marunti cu diferite ocazii devenite perpetuue in timp.

Dovada puternicei dezvoltari a negustoriei o constituie si exemplul de fata, anume o casa de colt, in stil neo-romanesc timpuriu (aproximativ 1900), care are la parter pravaliile proprietarului, iar la etaj spatiile de locuit. Intrarea locatarilor in imobil se facea prin lateral, prin curtea interioara plina de verdeata.
Turnul de cula olteneasca este prezentat stilizat, cu un balcon cu arc frant de factura otomana si coloane scurte bizantine. Balcoanele sunt decorate cu motivul copacului vietii si a vitei de vie. Pe turnul de cula stilizat se gasesc doua casete rotunde cu inscriptia "VS", probabil initialele primului proprietar. Aceste initiale se regasesc sculptate si pe usile de la parter, atent lucrate.
Usile metalice ale spatiilor comerciale de la parter par a fi adaugate mai tarziu anului construirii, probabil prin anii 1930.
Silueta casei, una dintre putinele ramase in zona, contrasteaza puternic cu silueta brutala a blocurilor cenusii ce o inconjoara.
In mainile unui proprietar adecvat, aceasta cladire ar putea reveni la stralucirea pe care putem sa o ghicim ca o avea odinioara!










{ 5 comments... read them below or Comment }

  1. Foarte interesant imobil! Iata ca si mahalaua Pantelimon are surprizele ei. Pe ce strada se gaseste?

    ReplyDelete
  2. @Raiden

    Intr-adevar e o surpriza placuta aceasta casa. Se gaseste pe strada Magura Vulturului colt cu Elev Stefan Stefanescu. Mai sunt in zona cateva case ascunse printre blocuri, scapate de furia demolarilor, dar aceasta mi s-a parut reprezentativa.

    ReplyDelete
  3. Ar fi foarte interesant de vazut un articol mai mare sau chiar un mini-serial (3-4 episoade) cu cateva din aceste case. este o zona neexplorata de blogurile cu tematica bucuresteana! - doar o sugestie, desigur :)

    ReplyDelete
  4. @Raiden

    Despre centrul Bucurestiului s-a scris mult. La fel si despre edificiile importante. Eu as vrea sa arat si orasul din spatele marilor bulevarde, Bucurestii necunoscuti. De fapt lucrul acesta as vrea sa-l extind si asupra altor orase din Romania.
    Ideea dvs este foarte buna si coincide cu planurile mele. Chiar maine dimineata este programata o noua postare referitoare la un bloc modernist din acea zona.

    ReplyDelete
  5. "Dvs"?? Hai ca ne putem tutui, cred :))
    E foarte buna initiativa de a arata si Bucurestii non-turistici. Sustin!

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -