Posted by : MARIVS IMPERATOR 25 May 2011

Zona de nord a Bucurestiului a cunoscut o dezvoltare accentuata dupa WW1, astfel incat s-a construit aici un intreg cartier de vile destinate mai-marilor zilei (in general reprezentatii paturii superioare a burgheziei, inalti functionari, dar si fosti mari boieri). S-a construit cu multa atentie, preponderent in stilurile Neo-Romanesc si Art Deco, fiecare lot de casa avand spatii verzi si strazi bine definite.

In zona de vest a cartierului Kiseleff se afla si casa Ion Trajanescu, proiectata de arhitectul cu acelasi nume, unul dintre cei mai apreciati specialisti ai vremii sale (a proiectat Catedrala Ortodoxa din Timisoara, Palatul Ligii Culturale din Bucuresti sau biserica Sf. Spiridon Vechi, demolata de regimul comunist in 1984 impreuna cu intreg arealul Uranus pentru a face loc Casei Poporului).


Casa Trajanescu este construita in anii 1930, intr-un stil Neo-Romanesc cu influente multiple, tradand astfel incercarile arhitectilor de a mentine prospetimea genului. Interesant este cum arhitectul doreste sa aduca un omagiu celor ce au redescoperit artele antice (casetele cu Michelangelo si Raffaello) sau initiatorului stilului neo-romanesc (caseta cu Ion Mincu). Tot intr-o asemenea caseta este prezentat si Ermil Pangratti, unul dintre sustinatorii artelor frumoase si a arhitecturii nationale romanesti.

Ermil Pangratti si Ion Mincu
Corpul central este unul tratat in registru simplu, dominat de o intrare boltita si un balcon din lemn avand console tot din lemn. Corpurile laterale prezinta nise inalte de 2 etaje, care amintesc de ferestrele inguste si inalte ale unei biserici.
Intregul edificiu emana o puternica senzatie de soliditate, dovada ca se prezinta intr-o stare buna.


{ 9 comments... read them below or Comment }

  1. dar Trajanescu e si autorul locuintelor ieftine nu numai a vilelor. Zona locuintelor tip din Clucerului cred ca i se datoreaza. Mincu si Pangrati sunt printre fondatorii scolii de arhitectura unde Trajanescu a fost profesor

    ReplyDelete
  2. Din nou, rugamintea este localizarea mai exacta a imobilului.

    Altcumva, cele 2 medalioane mi se par spectaculoase. Desi nu sunt un mare fan al stilului neo-romanesc (prefer maur si art-deco), cladirea este impunatoare.

    ReplyDelete
  3. @Adrian

    De aceea au si fost inclusi in casetele respective, dar am uitat sa mentionez mai explicit in articol. Multumesc pentru interventia prompta :)


    @Raiden

    Cladirea are un "ceva" aparte. Sper sa nu par consumator de etno-botanice daca afirm ca imi pare ca are ceva din ipostaza unei acvile ce-si desface aripile.

    ReplyDelete
  4. Zboara, puiule, zboara! :))

    ReplyDelete
  5. Offtopic: Marius, pe formularul de pe Rezistenta nu ai trecut nicio adresa de e-mail cand m-ai intrebat despre cadrele de film.

    Iti raspund aici: nu exista nicio prevedere legala in acest sens, dar as banui ca atata timp cat sunt folosite in scop educativ-informational, necomercial, e ok sa le iei. Parerea mea.

    Pe viitor, te rog, trece si o adresa de mail. Mersi.

    ReplyDelete
  6. Salut, mai multe detalii despre Parcelarea Clucerului gasesti aici. http://atelier.liternet.ro/articol/12469/Razvan-Voinea-Dana-Dolghin/Parcelarea-Clucerului-proiectul-castigator-al-arhitectului-Ion-D-Traianescu.html

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -