Posted by : MARIVS IMPERATOR 17 Jun 2011




Dupa 1989 normele de urbanism au fost parazitate de felul de legi care mai de care mai stupide, exceptii de la regula, derogari, comisii si comitete. Oriunde s-a gasit un petic liber de pamant s-a construit in mare parte haotic, fara pic de respect pentru om, in stil hei-rup-ist, cu materiale de slaba calitate, scump si inestetic.
Pe langa aceasta stare de spirit intre randurile specialistilor in domeniu, multi chinuiti intre neputinta lor profesionala si cerintele aberante ale beneficiarilor, au aparut si categoria celor care iubesc casele vechi. Le place pentru ca oarecum ii fac sa se simta descalecatori din mirajul lumii anilor 1920-1930-partial 1940. Acestia nu impartasesc dorinta celorlati de a sta inghesuiti in Pipera sau Chitila, ci vor sa fie admirati din milocul targului. Au oarece idee despre statusul social pe care-l impune cumpararea unei case de epoca, dar nu cunosc in fapt nimic in detaliu.

Casa Art Deco in suferinta - zona Calea Dorobantilor
Stilul Art Deco a aparut la inceputul anilor 1920, la Paris, ca fiind expresia artistica a increderii in progresul tehnologic. Fiind un stil eclectic, are o multime de forme si culori (si artele plastice si sculptura au facut parte in acea vreme din acest curent artistic), insa in arhitectura elementele principale sunt renuntarea la stilul decoratiunilor flamboiante ale ecletismului academic si Art Nouveau, liniile aerisite, schematizarea si stilizarea panourilor decorative, utilizarea zidariei din sticla, utilizarea motivelor antice egiptene, mayase, incase, ale vegetatiei luxuriante a junglelor asiatice, a plajelor exotice, dar mai ales folosirea motivului pachebotului trans-oceanic (catarg, hublouri, acoperis tip terasa).
Capitala tarii are una dintre cele mai mari rezervatii de arhitectura Art Deco dintre tarile acestei zone geografice, anii 1930 fiind practic anii Art Deco in Romania. Totusi, stilul Art Deco romanesc difera de cel din SUA sau Europa occidentala, dovada fiind ca in acea vreme lucrurile se adaptau conform locului, ci nu se copiau pur si simplu. Cladirile Art Deco din Romania sunt lipsite de monumentalitatea celor din SUA ori de decoratia entuziasta a celor din UK, insa folosesc elemente mediteraneene si chiar motive ale stilului Neo-Romanesc sau  Modernist spre sfarsitul anilor 1930.
Casa de fata se gaseste in zona Calea Dorobantilor - Parcul Brancusi. Dupa elementele de stil folosite, parerea mea este ca a fost construita la mijlocul anilor 1930. Imi place foarte mult forma curata a designului, desi Art Deco nu este expresia mea arhitecturala preferata. Imi place si terasa ce acopera intrarea in imobil, dar mai ales casa scarilor ce este adapostita de un turn de forma cilindrica. Ritmul fatadei este asigurat de cursivitatea balcoanelor si a decoratiei cu ochiuri de geam a turnului casei scarilor. Catargul intregea cladirea si-i conferea armonia acelui acoperis plat.

O cocoasa hidoasa a crescut pe spatele acestei case
Locatarii acestei case s-au hotarat ca au nevoie de mai mult spatiu. Cum probabil ca nu au o curte indestulatoare pentru constructia unor acareturi, au decis o supra-inaltare a locuintei. Nu stiu cum s-au obtinut aprobarile necesare, caci imobilele care au acoperis de acest fel nu au fost proiectate pentru incarcare suplimentara, chiar daca mansarda rezultata este construita din materiale usoare. Acesta este primul lucru ce trebuie adus in discutie, dincolo de considerentele de ordin estetic.

Catarg Art Deco retezat
Pentru ca acest catarg impiedica constructia acoperisului, a fost taiat aproape de la baza. De asemenea a se obserba si tamplaria noua, care este ok, in sensul ca nu este de culoare alba.


La o privire atenta vedem faptul ca mansarda nu este construita din materiale usoare, ci se observa caramizi in acel zid. Tot acum observam si un gratios furtun, cel mai probabil pentru aparatul de aer conditionat.

Turnul casei scarilor, acoperit partial de balcoanele inchise
In poza de mai sus se poate vedea clar cum turnul casei scarilor este cilindric, fiind practic cel mai important element de design al acestei case. De asemenea balcoanele au fost inchise cu acelasi tip de geam termopan precum si la etaj. Pentru consecventa si alegerea unei culori ce imita lemnul, sa zicem ca este ok ca si idee, dar nu ca si fapt in sine. Casa aceasta a fost proiectata cu balcoane deschise.
Despre finisarile cu spuma la vedere, firele atarnad de peste tot si tablouri electrice montate chiar pe fatada nu mai spun nimic, ele devenind un simbol al oraselor Romaniei post-decembriste.

{ 3 comments... read them below or Comment }

  1. Mai am si eu o observatie referitoare la noile ferestre - nu numai in ce priveste aceasta casa - termopanele in marea lor majoritate micsoreaza deschiderea in sine, o injumatatesc chiar. Vechile case au un adevarat cult pt aducerea luminii naturale prin ferestre, pt aerisire, or noile constructii - dimpotriva! Nu mai zic de vechi case din Bucuresti (si nu numai) care au zidit pur si simplu unele ferestre...
    Magda

    ReplyDelete
  2. @Magda

    Multumesc pentru comentariu si pentru consecventa lecturarii acestui site.

    ReplyDelete
  3. Imi place stilul artdeco. Cladirile in stil artdeco nu se repeta : toate sunt unice. In asta consta frumusetea lor :in originalitatea lor. Sunt superbe. ArtDeco nu este un stil mort. ArtDeco are ceva de benzi desenate in el dar in sensul bun al cuvantului. Cladirile au dinamism si implicit optimism si dau optimism functionaliti lor principale. Sunt superbe.

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -