Posted by : MARIVS IMPERATOR 30 Jun 2011



Asa cum am aratat in celalat articol referitor la aceasta cladire (click aici pentru a vedea articolul respectiv), acesta a fost construit intre anii 1909 si 1913. Poza de mai sus este facuta in prima decada a existentei sale. Va provoc sa descoperiti adaugirile/completarile facute in cei 98 de ani de existenta a acestei bijuterii arhitecturale. Pentru a va usura acest demers, comparati prima poza, cu urmatoarea si cu imaginea sa actuala. Succes!

Teatrul Maior Pastia in anul 1939


Teatrul Maior Pastia in anul 2011

{ 8 comments... read them below or Comment }

  1. Intrarea e modificata prin aparitia coloanelor plus balconul de deasupra - atat vad eu, cel putin. Remarcabila, insa, calitatea renovarii (exterioare), chiar si tamplaria noua se incadreaza frumos in ansamblu. Si diferita este si statuia - din pacate, aceasta nu mi se mai pare nici zvelta ca cea de dinainte, nu are nici proportii armonioase... asta e. Daca ar fi fost in Bucuresti, in mod sigur ar fi uratit locul mult mai rau!
    Magda

    ReplyDelete
  2. Balcoanele si intrările din laterale parcă au fost rotunjite (mi se pare mie sau înainte erau în unghi drept?).

    Pe volumul central, în partea superioară, în prima poză erau 4 geamuri, iar acum sunt doar 2...

    Bună inițiativă, Marius!

    ReplyDelete
  3. @Magda

    Corect. Cat despre statuie, cred ca ai dreptate, ca era mai frumoasa cea veche.


    @Lucian Vasile

    Multumesc pentru incurajare!

    ReplyDelete
  4. Din cate observ eu, diferentele sunt legate de prezenta coloanelor in poza mai recenta. In ceea ce priveste statuia din poza mai veche, este vorba de bustul lui Nicolae Filipescu. Statuia exista si acum doar ca a fost relocata intr-o zona apropiata de cea in care a fost ridicata initial (vis-a-vis de biserica catoloca). Acum in fata teatrului se afla bustul Maiorului Pastia.

    ReplyDelete
  5. @Alibus

    Multumesc pentru informatiile oferite, dar si pentru ca mi-ati citit blogul!

    ReplyDelete
  6. Mai sunt si alte diferente, dar pe lateralul teatrului, anume ca s-au astupat usile de iesire care erau sub scari. Cat despre busturi : In 1928 cu un an inainte de a muri, maiorul Gheorghe Pastia, afland ca in fata teatrului va fi amplasata statuia lui Nicolae Filipescu, face o plangere catre primar in care isi exprima totalul dezacord. Motivatia era ca statuia destul de mare ar stirbi din frumusetea cladirii teatrului. Prmarul convoaca consiliul local pentru a rezolva cumva problema, dar consiliul voteaza ca statuia lui Filipescu sa fie amplasata in fata teatului chiar daca cel care daduse banii pentru construire nu era de acord...Cei care multi ani mai tarziu - dupa 1990 - au amplast statuia maiorului, in fata teatrului probabil ca n-au stiut ca acesta cu siguranta nu ar fi fost de acord. Focman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte interesante informatiile. Cred cu tarie ca ar trebui sa incepeti un alt proiect, pe langa cel legat de pozele vechi din Focsani, sa incercati sa scrieti despre ceea ce ati aflat. Cand am trecut prima data prin acest oras, in 2009, nu stiam mai nimic despre cladirile sale, eu fiind de prin Teleorman, si intreband trecatorii despre acest teatru nu m-am luminat mai mult. Multi afisau o nepasare sincera.

      Delete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -