Posted by : MARIVS IMPERATOR 5 Jan 2012



A venit, asadar, vremea socotelilor, sa tragem linie si sa vedem ce am facut si mai ales ce n-am facut pe anul tocmai ce s-a incheiat. Poate ca aceasta trecere in amintire ar fi fost facuta in ultimile zile ale lui 2011, insa se zice ca mai bine mai tarziu, decat niciodata.

Am inceput timid, in data de 14 Mai 2011, postuland crezul acestui blog: "Inca o voce va vorbeste din "eterul" Internetului, probabil inca un blog in multitudinea deja existenta se va zice. Diferenta sper ca o va face calitatea materialelor publicate, dar si interesul cititorilor.", cat si ambitiile sale: "Acest blog se doreste a fi un site de nisa, destinat celor pasionati de arhitectura si urbanismul de pe teritoriul Romaniei, dar si un site de popularizare a identitatii noastre culturale prin arta arhitecturii. Deci de constientizare a publicului ca o casa nu este doar o simpla "unitate locativa", asa cum ii placea lui Le Corbusier sa spuna.".
Spuneam atunci ca: "Acest site se va axa pe doua mari directii:
1. Arhitectura
- definita acestei arte, istoria sa, evolutia locala si ancore catre viitor,
- stiluri arhitecturale si exemple,
- mari arhitecti ce si-au desfasurat activitatea in tara noastra,
- arhitectura si puterea,
2. Urbanism
- definitia conceptului, istoria sa pe meridianele lumii, evolutie locala si priviri catre viitor
- lucrari si proiecte de urbanism, privire retrospectiva,
- analize ale cauzelor si efectelor sociale asociate cu urbanismul,
Totusi, aceste doua mari directii se pot impana cu idei noi, in functie de situatie."

Primul articol a fost despre o casa stinghera din zona Pantelimon, prinsa in menghina blocurilor perioadei comuniste. 

Continuand apoi cu un bloc modernist tot din zona.

Nu au fost niste articole stralucite, impiedicandu-ma des intr-o exprimare stangace si saracacioasa in informatii. De asemenea, pentru ca autocritita sa consemneze, desi explorarea zonei mai putin cunoscute din spatele blocurilor ce bordeaza bulevardele din Pantelimon promitea descoperiri interesante, Bucurestii mai putin vazuti, firul serialului s-a rupt aici. Este irelevanta lipsa de timp! Totusi prietenul Raiden si dl. Popescu m-au incurajat si, lucru curios, au parut sa aprecieze sincer aparitia acestui blog, cat si aceste prime postari.

Cum era si normal, primii pasi avantati mi-au dat speranta ca pot scrie si despre altceva decat arhicunoscutul Bucuresti, asa ca mi-am indreptat atentia spre orasul Focsani, caruia i-am dedicat mai multe articole:





Ispravind cu orasul Focsani, m-am axat pe istoria maririi localitatii Busteni, pornind un serial (nefinalizat) in acest sens:




Va impartasesc si dvs ca am un regret imens ca nu am putut publica decat un singur articol din serialul destinat Manastirii Vacaresti. Este unul dintre proiectele mele de suflet, iar amploarea lui mereu m-a determinat sa fiu foarte atent cu sursele folosite, cat si sa ma canunesc sa iasa un articol demn de o publicatie de specialitate, ci nu sa esueze in maculatura. Promit ca in cursul acestui an, poate chiar in prima sa parte, voi finaliza si acest serial.

Casa Domnului (sic Raiden!) este bine reprezentata intre paginile acestui blog, desi nu a fost un scop in sine, reusind astfel sa scriu despre:



si un articol la care tin foarte mult, despre Biserica Nicolae Vladica din Prund, Bucuresti

Un alt articol la care tin foarte mult este cel referitor la Mausoleul Eroilor Neamului de la Marasesti, publicat chiar in data de 6 August, ziua bataliei din 1917. Totusi, trecand peste injuraturile celor care ma acuza de falsificarea istoriei sau de o campanie anti-romaneasca prin demitificarea unor aspecte ale acelor vremuri, recunosc ca nu ma simt impacat cu forma acestui articol. De aceea urmeaza sa-i aduc completari si adaugiri, posibil pana la sfarsitul lunii Februarie.

La capitolul amuzamente pot trece in revista serialul despre balaurii decorativi ai unor case de prin capitala, serial ramas deschis in probabilitatea unor noi descoperiri:


Bineinteles, nu puteau lipsi articole de atitudine, astfel incat am scris si acid in unele cazuri:




Ne-am perindat si prin alte colturi de tara, insa despre prea putine dintre cele vazute am reusit sa scriu (lipsesc locuri din Bacau, Teleorman, Gorj, Mures, Sibiu etc):




Pot spune ca ceea ce a inceput timid a inceput sa se ridice, incet-incet, la nivelul celor cu mai multa vechime in aceasta breasla, insa doar prin unele articole, fapt ceea ce nu reprezinta un lucru decat de corectat. Efectele vor fi benefice pentru noi toti, fiecare, inclusiv eu, invatand lucruri noi.
Ma incearca sentimentul esecului ca nu am putut scrie mai mult si mai bine, ca nu am putut implini serialele in curs ori ca despre unele locuri vizitate nu am scris deloc. De asemenea lipseste cu desavarsire partea referitoare la urbanism.
Acestea fiind spuse, sa trecem la cifre.
In 7 luni si jumatate (14 Mai 2011 - 31 Decembrie 2011, inclusiv) acest blog a strang cu multa rabdare 12704 vizualizari. Topul tarilor ce au contribuit este urmatorul:
Romania - 10834,
Germania - 253,
Franta - 217,
SUA - 205,
Italia - 194,
Moldova - 165,
Suedia - 121,
Anglia - 108,
Canada - 52,
Rusia - 45.
Au mai fost si vizitatori ocazionali din Israel, Brazilia, Australia sau China, insa acestia ma indoiesc ca ar fi cautat cu adevarat informatii pe acest site.
Principalii furnizori de trafic au fost:
www.google.ro - 2316
www.google.com - 784
www.rezistenta.net - 764
www.a-craciunescu.blogspot.com - 210
www.skyscrapercity.com - 186
www.simplybucharest.ro - 180
www.ideiurbane.ro - 152
www.facebook.com - 142
www.google.md - 94
Nu stiu daca aceste cifre sunt unele mari sau mici, daca sa ma bucur sau sa fiu trist, insa pe mine ma bucura fiecare vizita in parte si va multumesc pentru aceasta!

In final, daca tot sunt la partea referitoare la multumiri, as dori sa multumesc:
domnului arhitect Adrian Craciunescu pentru acel "bravo!" consemnat la unul dintre articolele mele,
- lui Raiden ca ma sustine, desi nu are obiceiul si nici timpul de a comenta prea des (vorbele lui!),
domnului Popescu pentru ca desi a fost initial circumspect, apoi am simtit ca ma sustine
- sau domnului Radu Oltean deoarece desi nu mi-a comentat niciun articol si probabil nu stie de existenta acestui umil blog, am multe de invatat de pe blogul dansului.

{ 8 comments... read them below or Comment }

  1. felicitari domnule Imperator si vreau sa zic sa ma mai lasi cu "domnul" :)...personal inca mai astept partea cu urbanismul, dar anul ce vine pare mai lung, mai ales ca nu incepe in mai, deci timp ar fi :)...pe de alta parte as vrea sa citesc mai multe pareri personale despre arhitectura (si urbanism), sa fie mai multe opinii

    ReplyDelete
  2. Sper sa inceapa o perioada cu mai mult timp liber, caci pana acum am avut in majoritatea timpului un program de felul 9-22, L-D...
    Odata scapat de grija timpului am sa ma dedic imbogatirii materialului de pe site, cat si comentarii in voie a muncii colegilor nostri de condei.
    Felicitari si activitatii rodnice a Ideilor Urbane!

    ReplyDelete
  3. Sa fie un an bun! Pentru o modesta imbarbatare nu e nevoie de multumiri. Uite, multumesc eu acum pentru un articol pe care l-am cam ratat la momentul respectiv: ala cu biserica din Domnesti Vrancea. Foarte interesanta si foarte munteneasca, am sa fiu mai atent la subiectul asta.
    Cu comentariile stiu din experienta ca sunt greu de obtinut. Cred ca fiecare dintre noi se bucura in primul rand pentru acest interes in dauna cifrelor de trafic. Radu e mai parcimonios in comentarii. Cateodata si in raspunsuri la el "acasa".
    Spor in toate!

    ReplyDelete
  4. @Adrian
    Sper sa fie cat mai multi ani! :)

    ReplyDelete
  5. misto . aminteste de casetele egiptene .

    ReplyDelete
  6. felicitari mare om!
    adi

    ReplyDelete
  7. acelasi adi :)
    ce credeai ca nu te mai vizitez ?

    adi

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -